25N: El programa de Convergència

S’ho va preguntar uns segons després que el President anunciés la convocatòria d’eleccions, i ho va fer per via Twitter. L’expresident del Parlament, Ernest Benach, afirmava que era “previsible” i “recomanable” avançar eleccions a la vegada que es feia la pregunta del milió: “Per fer què?”.

Convergència a soles no té confusió, amb Unió la cosa es complica. Des que l’any 2008 al congrés de Convergència Democràtica es presentés una esmena per trencar amb Unió Democràtica de Catalunya que la situació no ha tornat a ser la mateixa. Tal esmena, que va rebre més d’un 80% del suport, signava la fi de Convergència i Unió com a única força política i restava vots tant per un costat com per l’altre. A falta de dos anys per les eleccions aquesta jugada no va prosperar per la pressió que va exercir el nucli dur del partit que veia perillar una hipotètica majoria absoluta. Un mal menor per poder tenir el poder.

El que vol Artur Mas és incloure l’Estat propi en el programa electoral i fer la llista a la seva mida amb gent compromesa amb la causa. Ara bé, té dos fronts a combatre, el sector empresarial i Duran i Lleida. El primer d’aquests fronts, entre els quals hi ha empreses importants com ‘La Caixa’, estan sorpresos que la pressió que estan exercint contra Mas no sorgeixi efecte. “Han topat amb un home que escolta el poble”. Per la seva banda, el líder d’Unió, ja ha manifestat al President que aposta per les eleccions malgrat no estar d’acord amb el nou programa que voldria presentar. El problema no és minimitza en una figura, només fa falta fer una breu comparació de les declaracions que han dit aquesta legislatura el President i la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, membre d’Unió, i podem constatar que no és la mateixa direcció política. Un programa i una llista compromesa amb l’autodeterminació.

El que ha fet Artur Mas és un acte de sacrifici polític de dos anys de cadira reial per un de “polític responsable” donant al poble català el dret a decidir si vol anar cap a l’Estat propi o quedar-se com estem. Ell aposta per un Estat propi, i és això el que hauria de constar al programa de Convergència.

Ara bé, els qui juguen un paper important són els ciutadans els quals hauran de fer pedagogia constant per explicar que en aquestes eleccions ens juguem un “sí” en un hipotètic referèndum, perquè els que lluitaran pel “no” aniran a per totes i fen honor a Maquiavel:”el fi justifica els mitjans”.

1,063FansLike
436FollowersFollow
10,513FollowersFollow