Error de comunicació

Fa mesos, mentre conversava amb un company sobre la comunicació dels partits polítics i dels governs, em va comentar per primera vegada l’ús del concepte ‘error de comunicació’. “Quan l’utilitzin vol dir que els periodistes els hem enxampat”. Casualitat o perquè ara m’hi fixo, cada vegada sento més aquesta expressió. En el moment que el protagonista explica la situació i el periodista contrasta l’afirmació, “ha estat un error de comunicació” apareix il·luminat davant l’individu com si fos un núvol de paraules clau que destaca.

Sandro Rosell i Wert serien els dos últims exemples de la teoria de l’error de comunicació. Quan el ministre va anunciar que les noves mesures de la Unió Europea implicaven menys recursos per les beques Erasmus a Espanya, Wert no va escatimar recursos a treure’s les culpes de sobre. El ministeri va enviar una nota de premsa als mitjans anunciant que, segons les previsions que feien els tècnics del mateix ministeri, dels més de 40.000 universitaris que aquest any comptaven amb una beca només la meitat es beneficiarien d’aquesta l’any següent.

En el moment que la Unió Europea va titllar de rubbish les declaracions del ministre, Wert va excusar-se amb “ha estat un error de comunicació”. El mateix ministre va argumentar que els mitjans de comunicació havien interpretat malament el comunicat que deia el següent: con las medidas nuevas, el reparto se hará fundamentalmente dependendo de la población del país, lo que perjudicará a España frente a otros países (…)esa modificación de criterios podría resultar en una disminución del número de becarios del programa Erasmus a cambio de un sustancial aumento de los fondos que recibe cada uno. L’error de comunicació ha estat que els periodistes hagin fet arribar la nota del ministeri a la UE.

La destitució de Xavier Martín com a cap de comunicació del Barça també s’ha recollit sota el paraigua dels errors. La manera en què es va gestionar l’anunci de la prohibició de nens al Camp Nou sense entrada s’apunta com la gota que va fer vessar el got. Amb el nou encarregat de gestionar la comunicació del club, ja seran quatre els qui han ocupat el càrrec que ara tindrà Albert Montagut. És si més no curiós que Martín hagi estat el responsable, no fou Rosell qui, després de preguntes sobre la mesura, digué allò de “prefereixo el titular ‘Rosell no deixa entrar un nen’ que un que digui ‘Rosell ha matat un nen'”. Error de comunicació en estat pur.

Publicat a www.revistamirall.com

1,063FansLike
436FollowersFollow
10,513FollowersFollow