9N: missatge institucional

Bz5SIZ4IMAAzp_5

El resum de la intervenció del president Mas és: ens està dient que el 9N fem un tastet per més endavant votar de debò (en eleccions plebiscitàries). Tot per mantenir la promesa del 9N.

Com aperitiu de diumenge, les olives són perfectes. Com aperitiu d’unes eleccions plebiscitàries, la consulta del 9N, dita també com la consulta “no definitiva”, és una jugada arriscada. Ho deixa tot a la participació ciutadana, en un procés on podrà votar tothom major de 16 anys que presenti el seu DNI a la mesa electoral -sistema idèntic a la consulta d’Arenys de Munt-. Si no se li dóna la suficient seriositat, la participació pot ser baixa i amb només la votació dels partidaris del sí, el que suposarà un context bastant compromès de cara al món. Ara bé, aquesta convocatòria té la seva definició.

Com es pot interpretar aquesta jugada?

És l’últim esforç per fer prevaldre la seva promesa de convocar els catalans el 9 de novembre, la convocatòria segueix vigent. Jo mateix vaig donar per fet que amb el que va passar ahir a la nit les eleccions plebiscitàries serien ja el camí definitiu, però amb el que ha dit avui el president Mas, tot el que vaig comentar a finals de setembre torna a recuperar el seu sentit. La campanya segueix fins al 8N, però arribats al moment límit, no hi haurà votació. Artur Mas farà un missatge institucional, dient que no ha pogut ser i anem a les eleccions plebiscitàries amb l’objectiu que Europa interpreti aquesta convocatòria electoral com el referèndum que mai va poder ser. Si surt el sí, comença el procés de negociació per a la independència de Catalunya. D’aquí la diferència entre consulta “definitiva” o no. 

Bz24NiyCYAEK7Tu

En aquesta jugada hi entra la intervenció de l’Estat espanyol per evitar la votació, i tot el que l’envolta. Crispació, irritació i reivindicació independentista. Anem a la pantalla següent, la “consulta definitiva”. Eleccions plebiscitàries.

Des d’ERC hi ha malestar amb com s’ha gestionat la consulta, com es farà i, en definitiva, se senten maniobrats per una estratègia de CDC que té la llista unitària com a gran objectiu. Esquerra es troba en una situació complexa, no donarà suport a la consulta del 9N? No acceptaria una llista unitària que té com a finalitat la independència de Catalunya? Hi ha molts elements que els empenyen a dir sí a les dues preguntes, però amb reserves. En aquesta línia, també hi hauria Unió, qui no comparteix -com a partit- l’opció de formar part d’una llista que vol la independència.

1,063FansLike
436FollowersFollow
10,513FollowersFollow