Contextualitzar Castro, contextualitzar la dictadura

Fidel Castro era un dictador, l’etiqueta de comunista, socialista o d’esquerres no amaga la de dictador. Era un dictador, i no ho dic jo ni un neoliberal que es vol carregar l’estat del benestar, ho diu Amnistia Internacional i un informe de Human Right Watch. No negarem el progrés del sistema educatiu i sanitari, però tampoc negarem un salari mensual de 22 dòlars, la persecució i detenció arbitrària contra l’oposició política, els judicis polítics, el control, bloqueig i filtres per accedir a internet, el mal funcionament dels telèfons mòbils dels activistes contraris al règim i la persecució als homosexuals.

Contextualitzar

El més fascinant de la mort d’una figura de la magnitud de Fidel Castro és la reacció dels representants polítics i els tertulians de quota, la doble bara de medir esdevé més pronunciada que mai. De cop i volta, la paraula “contextualitzar” esdevé argument perquè aquell que sempre ha denunciat el franquisme avui et digui que el castrisme, “contextualitzat”, té tot el sentit del món. Sobretot perquè “és una illa molt petita al costat d’un gran imperi, el dels Estats Units”. Si hem de posar un marc per entendre el llegat que ha deixat el castrisme de Fidel en l’àmbit dels drets humans, podem contextualitzar l’alçament dels franquistes el 1936 i els posteriors 40 anys de dictadura en el fet que la República vivia en un caos polític? Si ho fem, també haurem de situar en el moment i mirar d’entendre les obres de Mao Zedong, Sadam Hussein, Augusto Pinochet, Adolf Hitler, Joseph Stalin i Jorge Rafael Videla entre altres. Els poso en el mateix pack perquè un dictador és un dictador, llueixi una bandera roja o una camisa negra.

És decebedora la poca capacitat de l’esquerra per reconèixer que també en la seva posició política hi ha autoritarisme, crims contra la humanitat, racisme i homofòbia. El sistema econòmic i social no pot amagar la barbàrie política, no hi ha bons i mals dictadors; hi ha dictadors.

1,063FansLike
436FollowersFollow
10,513FollowersFollow