Desembre 2013, fi de negociacions

La carta que el president Mas va enviar a Mariano Rajoy espera resposta setembre, el pitjor mes per al president espanyol però el millor per a les forces partidàries del dret a decidir que es tornaran a manifestar. S’especula que amb la resposta el govern català junt amb ERC, ICV-EUiA, CUP i, segons com, el PSC es donaran ja els passos definitius caps a la convocatòria del referèndum. Ergo, concretar data i pregunta.

Des de presidència ja fa mesos que s’han marcat els tempos del joc, aquest 2013 servia per consolidar una majoria parlamentària a favor del dret a decidir, enviar la proposta de referèndum al govern central i anar consolidant les estructures d’Estat. Objectius quasi complerts. Totes les forces excepte les del Partit Popular i de Ciutadans, amb especial atenció amb l’anar i venir del PSC, són favorables a la convocatòria d’un referèndum. La hisenda catalana, una de les eines i estructures més important per l’executiu, en vies de consolidació. Mentrestant, la carta resta a la safata de Rajoy.

La resposta del president espanyol no alterarà l’estratègia del govern, sempre hi quan la rèplica de Rajoy no sigui la d’un ‘sí’ rotund a la convocatòria i exhibeixi el mateix tarannà que Cameron va reflectir amb Saldmon. Desembre s’acaba la negociació per a la convocatòria d’una consulta pactada amb l’Estat, fonts properes a presidència afirmen que hi ha hagut un marge de temps més que suficient per arribar a un acord i que, per tant, no cal seguir esperant a rebre una picadeta d’ullet que no arribarà.

El govern català sap que Europa només considerarà seriosament el referèndum i el ‘cas català’ quan hi hagi una data per a la votació i una pregunta preparada. Segons l’agenda de l’executiu, entre desembre i gener ja haurà d’estar preparada tota la maquinària per al 2014 votar.

1,063FansLike
436FollowersFollow
10,513FollowersFollow