Desgastant la Diada

Sí, l’espècie humana és –tot i no estar demostrat- l’única capaç d’ensopegar dues vegades amb la mateixa pedra. La societat catalana és, i més en concret la d’ideologia d’esquerres i catalanista – conceptes units però que no necessàriament són el mateix-, l’única capaç de dividir-se per una mateixa causa.

Durant la guerra civil espanyola, mentre la República lluitava contra l’exèrcit franquista, a Barcelona els comunistes, els anarquistes i els republicans es disparaven entre sí per una mateixa causa dibuixada amb un full de ruta diferent. “Primer la revolució, després la guerra contra Franco”. “Primer la guerra, després la revolució”. El resultat fou la mort d’individus que compartien un mateix fi amb diferents mitjans.

Fa cosa d’una setmana el partit Procés Constituent, liderat per Teresa Forcades i Arcadi Oliveres, feia una crida perquè a l’11 de setembre, dia que l’Assemblea Nacional Catalana convoca una cadena humana per reclamar la sobirania del poble de Catalunya, s’encercli ‘La Caixa’ per unir la defensa dels drets socials amb els drets nacionals. Un acte que compta amb el vist-i-plau de l’Assemblea però que sembla aprofitar la mobilització del dia.

La manifestació que proposa el Procés Constituent manca de lideratge i valentia. Exacte, drets nacionals han d’anar lligats als drets socials però convocar una mobilització el dia de la Diada genera la seva sospita, més quan la via catalana passarà a uns pocs centenars de metres. No tindria més sentit encerclar una entitat financera el 23 d’agost? El dia que Zapatero i Rajoy van pactar reformar la Constitució per ajustar el límit del dèficit de l’Estat al que marcava Europa. El dia que per a molts la sobirania política va abdicar davant la financera. Lideratge seria organitzar una mobilització un dia com aquest, valentia seria convocar-la.

L’11 de setembre és un dia de reivindicació nacional i no exclusiu dels actes que organitzen l’ANC, però cal saber què és i què implica la Diada en el context actual. Si el partit de Forcades i Oliveres vol lluitar pels drets socials com ho fa ICV, la CUP, el PSC i ERC que sigui conseqüent amb la data que convoca els seus seguidors a encerclar ‘La Caixa’, sembla aprofitar l’onada. Primer la guerra o la revolució? 23 d’agost, fi de la sobirania política, reclamem els drets socials, 11 de setembre, fi de la sobirania de Catalunya, lluitem pels drets nacionals. No cremem tot en un sol dia.

1,063FansLike
436FollowersFollow
10,513FollowersFollow