Educats en l’autoritat

L’any 1946, quan els aliats van establir-se definitivament a Berlín, van acordar reformular el sistema educatiu d’Alemanya amb el propòsit de construir un sistema que promogués la democràcia i els valors dels drets humans per evitar, sobretot, la continuïtat de la nazificació de la població i una formació que pogués promoure la creació d’un nou individu amb ideals feixistes o, si més no, autoritaris. Aquest pla suposava fer fora gairebé el 80% dels funcionaris que tenia Alemanya, tots tenien antecedents nazis, cosa impossible perquè suposava un major retrocés de la recuperació econòmica del país que va iniciar el conflicte mundial i avui és el motor d’Europa, així que van optar per controlar els mètodes que utilitzaven.

Dimarts passat la concentració del 15M va arribar a les portes de ‘La Caixa’. El nombre de concentrats podia arribar al centenar, però com ja sabem, els organitzadors n’acabaran comptabilitzant 1.500 i la Guàrdia Urbana 25. Tot plegat comptava amb uns 14 furgons policials que rodejaven l’assemblea que denunciava les activitats que fan els bancs, i va ser allà on vaig poder comprovar de primera mà el que molts altres periodistes denunciaven: l’abús d’autoritat dels Mossos d’Esquadra.

Mentre anava fent fotografies de l’acte per penjar-les a Twitter i explicar en directe com anava l’esdeveniment, un home vestit de paisà em va “invitar a acompanyar-lo”, m’inviten a poques coses així que no vaig oposar resistència. Un cop identificat amb la placa de Mosso d’Esquadra em va retenir durant una estona junt amb altres companys seus mentre em demanava el mòbil per esborrar tot el que havia fotografiat. Malgrat explicar que exercia tasques periodístiques me’l va agafar i, com si fos l’Iphone de la seva dona, va revisar que no hi hagués cap contingut que mostrés infidelitat. Després d’esborrar les imatges que podien comprometre la seguretat de l’Estat català, em va deixar anar. Em sentia com Garbo quan passava informació d’espionatge.

El problema de la situació va ser l’abús d’autoritat que va mostrar aquell agent policial. És una pena que un policia que pretén mantenir l’ordre retingui els periodistes, el resultat d’aquesta actitud tan dèspota és llàstima. Llàstima per comprovar com l’actitud d’uns pot arribar a embrutat l’honor de tot un cos. Si un policia actua sense respecte cal fer una reflexió i control de quines directrius de formació ha seguit o segueix. Semblen educats en l’autoritat i això és un problema perquè pronostica que casos com aquest seguiran repetint-se i posa en entredit l’honorabilitat del cos.

1,063FansLike
436FollowersFollow
10,513FollowersFollow