El context del 2000 i l’actual

201212127montoro_int

Sóc dels qui acostuma a sospitar, i vista l’experiència d’aquests últims anys en el món polític, millor.

Hi ha una dita que diu, “piensa mal y acertarás”. Massa radical per al meu gust, però en molts casos et permet recordar la perversitat de moltes situacions i persones.

La compareixença d’ahir del ministre d’Hisenda, Cristobal Montoro, al Congrés dels diputats, va ser el monòleg de l’ocell. Ell, davant de diputats d’altres partits expressant tot el que volia, lligant-ho com volia, però deixant una dada que a mi se’m fa molt curiosa: Hisenda va començar a seguir els passos de la família Pujol l’any 2000. Context de l’any 2000: Jordi Pujol, president de la Generalitat. Era l’època del govern de majoria simple d’Aznar, que va comptar amb el suport dels partits nacionalistes per investir-se president. El 12 de març del 2000, el Partit Popular guanya les eleccions per majoria absoluta i governa fins al 2004 en una legislatura marcada per la guerra d’Irak, el Prestige i el Pla Hidrològic Nacional que apostava pel transvasament de l’Ebre. El 16 de novembre de 2003, Artur Mas guanya les eleccions autonòmiques però governa el tripartit. CiU queda en fora de joc, Jordi Pujol, fora de la política i la investigació sobre la família Pujol, després de quatre anys, continua sent una incògnita.

Ja l’any 2014, catorze anys més tard, explota tot, Jordi Pujol ho confessa i Cristobal Montoro fa l’afirmació més estranya que verifica la teoria popular: si ets dels nostres, cap problema, si no, vigila: “No parlem d’una investigació més, sinó la d’un baluard del nacionalisme català que, en els últims temps, mentre l’Agència Tributària investigava la seva fortuna familiar, s’ha reconvertit també, sorprenentment, en un adalil de l’independentisme”. Vist així, ens hem de preguntar: podem considerar en Bárcenas un adalil de la veritat sobre la comptabilitat del PP, un cop es va veure acorralat?

El ministre d’Hisenda ens fa pensar en dos contextos molt diferents, en un la convivència entre nacionalistes espanyols i catalans era fantàstica, recorden el pacte del Majestic del 1996? En l’altre, l’actual, el pols entre els dos és màxim. Piensa mal y acertarás?

1,063FansLike
436FollowersFollow
10,513FollowersFollow