El govern britànic aprova regular la premsa

El govern britànic, amb l’aprovació de la monarquia, crea un nou organisme regulador per a la premsa escrita més estricte amb l’objectiu de verificar que es compleixi amb un codi ètic. El sistema servirà per atendre les queixes del públic i imposar multes als diaris de fins a un milió de lliures. És la primera vegada en 300 anys que l’Estat marca un espai legislatiu que reguli la premsa.

Aquesta Carta Reial ha estat elaborada pels tres principals partits polítics del país i amb la recomanació de la investigació Leveson, en la qual es descobrí la magnitud dels escàndols d’escoltes il·legals i la relació extraoficial entre periodistes i la policia i els polítics amb els mitjans de comunicació.

Per què regular?

Aquesta mesura s’aprova com a conseqüència dels escàndols de les escoltes telefòniques i les pràctiques il·legals d’alguns tabloides britànics per obtenir informació. Un dels escàndols més sonats fou el del News of the world qui escoltava les converses telefòniques de la família reial anglesa i va punxar els telèfons de polítics, actors, famosos  -com Hugh Grant o l’escriptora JK Rowling- i familiars de les víctimes de l’11S, del 7 de juliol de 2005 i de fills segrestats o desapareguts.

Contraatac fallit

Com a mesura per evitar la posada en marxa de la nova legislació, els propietaris dels principals diaris i revistes van presentar un recurs que va mancar de raons per als jutges. L’alt tribunal britànic va donar suport a la Llei de Mitjans. Per a una futura modificació o derogació d’aquesta llei serà necessari comptar amb el suport de dos terços del Parlament.

Aquest nou organisme de regulació substituirà l’actual Comissió de Queixes de la Premsa, els membres seran escollits pels mateixos diaris i revistes, seran aprovats per un grup independent i no podran exercir de periodistes ni editors mentre ocupin el càrrec.

 

1,063FansLike
436FollowersFollow
10,513FollowersFollow