El Govern ha de donar la fórmula per calcular els resultats

Enquesta El Periódico
Enquesta El Periódico

L’enquesta sobre la pregunta del 9N que publica avui el Centre d’Estudis d’Opinió (CEO), al marge de donar la victòria a l’opció del Sí-Sí, hi ha una pregunta que ja hauria de tenir resposta per evitar més malentesos. Com calcularà el govern les dues preguntes? En els estudis realitzats fins ara, i publicats en els mitjans de comunicació, en cap s’ha seguit el mateix càlcul. Quan el programa ‘8 al dia’ de 8TV va fer la seva enquesta, el volum dels qui “no es posicionen” era tan alt que superava els del “no”. A l’hora de valorar el resultat de la consulta, el bloc del “no sap” no només se li atorga un rol important, que el té, sinó que en molts casos se li acaba sumant al del no.

Enquesta '8 al dia' 8TV
Enquesta ‘8 al dia’ 8TV

Enquesta '8 al dia' 8TV
Enquesta ‘8 al dia’ 8TV

El fet que cadascú valori les dades i les calculi sense una fórmula fa que diaris com La Vanguardia en algun cas sumi en el bloc del “no” tots els percentatges negatius.

Enquesta La Vanguardia
Enquesta La Vanguardia

Vist això, té sentit fer enquestes sobre les preguntes de la consulta? El té per tenir una projecció de les intencions de la població catalana, però a diferència d’unes eleccions, no se sap encara quina serà la fórmula que conclourà si Catalunya vota “sí” o “no” a la independència. Sense saber com calcular els percentatges cadascú pot sumar i restar com li plagui.

Com a exemple final, aquest gràfic que el professor de la Universitat de Girona, Jordi Regincós exposa al seu Twitter: @jordir 

https://twitter.com/jordir
https://twitter.com/jordir

1,063FansLike
436FollowersFollow
10,513FollowersFollow