El nostre amic PSC

En totes les colles d’amics hi ha sempre qui, qui més qui menys, té una mena d’agenda ben carregada per assistir a les trobades. No per això vol dir que sigui un mal amic, no és causa sine qua non, però per peripècies del destí que desconeixem no acaba assistint a les cites col·lectives.

Aquests amics solen ser persones que fins i tot són els que proposen la quedada, l’ajuden a muntar i creen el grup de Whatsapp per conversar entre tots. Un dia abans, o fins i tot unes hores, comença a enviar missatges per la mateixa aplicació per alertar que potser no pot assistir. “Ei, que potser no puc venir perquè estic pendent d’una cosa (quasi mai determinada)”. Metàfora que podem aplicar amb el que pot ocórrer, i sembla que acabarà passant, amb el PSC amb el dret a decidir. Va proposar una alternativa a la consulta unilateral, una consulta pactada amb l’Estat per legitimar-la, l’ha anat cuinant amb la seva aposta federalista, però en el moment clau comença a enviar missatges que fan intuir que potser no arriben a la festa que havien aprovat amb CiU, ERC, ICV-EUiA i CUP al Parlament.

“La consulta és un atzucac” i “hem d’anar junts per a una reforma de la Constitució” són els titulars que més destaquen de Pere Navarro després de la Conferència Política del PSOE. Igual que l’amic que gesticula i expressa preocupació per la seva possible absència a la festa de divendres que no sap justificar, Navarro va ser incapaç d’explicar quina seria la seva via per fer possible un pacte amb l’Estat que legitimés la consulta. “L’any 2015 hi haurà eleccions” fou un dels seus comentaris, anunciant implícitament un canvi de majories al Congrés que donés al PSOE el rol regeneracionista de la política espanyola. La suficient majoria per aprovar de facto un canvi constitucional? El repte el tenim avui sobre la taula, no d’aquí a dos anys.

La Conferència d’aquest cap de setmana serveix per creure’s l’exclamació de Rubalcaba: “el PSOE ha tornat!”. Però on és el PSC? Farà com aquells amics que desapareixen després d’haver format part de l’organització o per contra seguirà fins al final amb el dret a decidir? És important que els socialistes formin part del bloc que defensa la consulta, negociïn la pregunta i sobretot posin sobre la taula quina és la seva aposta per arribar a un acord amb l’Estat.

Publicat a www.revistamirall.com

1,063FansLike
436FollowersFollow
10,513FollowersFollow