El pacte “antinatura”?

Ahir a la tarda començava a córrer el rumor, avui al matí l’encara alcalde de la ciutat, Xavier Trias, ho ha confirmat, s’està treballant per una majoria alternativa que governi la ciutat de Barcelona amb ERC, el PSC i l’aprovació en ple municipal del Partit Popular, qui no vol veure en cap cas a Ada Colau al capdavant del consistori.

“Governar amb 11 regidors és molt molt difícil”

ERC

Potser la persuasió sobiranista pot atraure a Alfred Bosch, tanmateix, cal fer memòria de qui hi ha a la coalició amb la qual es va presentar: Esquerra Republicana de Catalunya – Moviment d’Esquerres – Barcelona Ciutat Oberta – Avancem – Catalunya Sí – Acord Municipal. Compta amb un gruix important d’exsocialistes que veuen amb bons ulls un govern amb En Comú, membres com Gemma Sendra, de MES-Moviment d’Esquerres, ahir mateix ja va demanar “anar a totes amb Colau”. Sendra és la número 6 de la llista, no ha entrat al consistori.

Hi ha quelcom més on agafar-se, el full de ruta acordat per Mas i Junqueras de cara al 27S en el qual es formalitzava l’opció de cara a les eleccions municipals per arribar a pactes de govern per dirigir els ajuntaments. Tot i que Bosch va dir el 24 d’abrils al 324 que aquest acord “no es pot traslladar” a l’Ajuntament de Barcelona, ara no es pot descartar. Un ajuntament sobiranista és important per a les eleccions de setembre.

Colau va afanyar-se a cridar l’atenció sobiranista apostant pel dret a decidir dels catalans, un eslògan de fa dos anys i que va quedar enrere el passat 9 de novembre. Ara cal compromís nacional, independència, federalisme o autonomisme.

PSC

Els socialistes volen tenir més incidència, els resultats han estat molt dolents a la capital. Després de governar del 1979 fins al 2011, ara es troben amb 4 regidors i s’ofereixen a Colau per tot el que faci falta. Ara bé, acceptarà Barcelona en Comú fer govern amb un partit que consideren “la casta”? Fins a quin punt discrepen del model de ciutat si fan govern amb el partit que l’ha construït?

Pacte “antinatura”

Joan Herrera, desaparegut durant tota la campanya de Barcelona, i Ada Colau consideren “antinatura” l’opció que planteja Trias: governar amb ERC i PSC amb l’aprovació en el ple del 13 de juny del PP per evitar el govern de BeC. Ara bé, l’hemeroteca és com és. L’any 2003 i 2006 el PSC, ICV-EUiA i ERC van constituir, en dues legislatures, el tripartit, també conegut com a Entesa Nacional pel Progrés, sota l’argument que junts sumaven més que CiU. Pactar forma part de la naturalesa de la política.

L’error de Trias

L’alcalde es va equivocar quan va afirmar que “hauria de governar la llista més votada”. En el cas del possible pacte hi haurà justificacions que voldran tapar l’afirmació, però la manca de coherència se li pot tirar a sobre.

Pronòstic

Em costa imaginar que el PSC dóna suport a un govern de CiU, ara bé, ser la crossa d’Ada Colau els col·loca en la situació (que és la que és) de la força menor, evidencia la seva por davant un partit que els hi ha conquerit el territori. Potser la millor manera que tenen de derrotar forces com Podem és entrant a les institucions i fer obres que compleixin les mesures que els altres proposaven. S’erigirien com els autèntics autors que fan possible polítiques progressistes. La imatge que ara mostren davant BeC és de desesperació, tot i que van ser la segona força més votada a Catalunya diumenge passat.

El problema rau en què setembre, en quatre mesos, hi ha eleccions. I novembre, les generals espanyols. Un marge molt curt per demostrar la validesa d’aquests pactes.

1,063FansLike
436FollowersFollow
10,513FollowersFollow