El Porró, la barretina i el peatge; símbols de Catalunya

Fa unes setmanes, mentre sortia de Sant Pol de Mar direcció Barcelona, preparava la targeta VISA per fer front als dos peatges que hi ha en un trajecte de 50 quilòmetres. Més o menys, cada vegada que he de fer aquest trajecte, la despesa de quasi 3 euros és obligatòria, sempre i quan tingui el dipòsit de gasolina ple i no hagi de pagar 20 euros per 15 litres de benzina.

Un cop a Barcelona, vaig comprovar que el dipòsit no aguantaria gaire per al dia següent anar a Montserrat. Feia anys que no hi anava, i per variar una mica les excursions d’estiu, vaig pagar els 25 euros de cortesia a la gasolinera per quasi 19 litres de benzina. Amb tot això, ja pensant que les meves despeses s’acabarien, no em vaig adonar que estava anant cap a Montserrat per la E-9, el que suposava pagar 3 peatges més de quasi 3 euros cadascun, en total, uns 35€ amb gasolina. Aquí va néixer @Peatge.

Amb la intenció d’ironitzar sobre el pagament d’aquestes guillotines d’autopista i fer una valoració de què en pensen els catalans d’aquest company de viatge, @Peatge anava a ser el Twitter interruptus que cada 3 piulades posaria preu a tot allò que s’ha dit. Amb l’objectiu que això es fes conèixer, vaig anar a ‘twitejar’ al mestre dels ‘RT’, en Quim Monzó, amb un missatge ben clar: “Quim Monzó, cada 3 RT has de pagar 2,54€. Govern de Catalunya” . I aquí és on va començar a créixer i es va fer conèixer aquest usuari que en 10 dies ha arribat als 300 seguidors.

Els comentaris que va rebre @Peatge eren d’ironia, de comèdia, amb avisos dels preus que costaven segons quines barreres i d’explicacions de per què s’ha d’acabar amb aquestes.

@Gemma_cat: “quin gustirrinin pagar els 5,80 per passar un estupendu dia de platja a sitges!!!”

@toni_garriga: “0,33€ per anar a treballar i 0,33€ per tornar. Alella-Barcelona. Si no, a la fantàstica N-2.

@27jou: “podrien fer el peatge de La Roca com a Patrimoni de la Humanitat, o com a una de les meravelles mundial”

@tonibardia: “El @Peatge de Manresa 3,81€ però cap de setmana i festius la ‘friolera’ de 6 euruuus!!!!”

I el cert és que Catalunya és la comunitat autònoma que més paga en aquest sentit. El trajecte Barcelona-Tarragona és el més car d’Espanya, 100km per 10,30€ (10 cèntims/km), però no ens podem oblidar del Barcelona-Lleida, 180km per 12€ (6 cèntims/km) ni el de Barcelona-València, de 350km per 31€ (9 cèntims/Km)… Fent una petita anàlisi general, els catalans paguem, mínim, 5 cèntims per quilometre. Una realitat molt llunyana a la de Madrid on, no només hi ha trajectes com Madrid-València de 350km que els hi surt gratis, sinó que n’hi ha de major trajecte, com Madrid-Sevilla de 550km a un cost de 3,30€, només 0,6 cèntims/km, de Madrid-Bilbao de 400km a 16 euros (4,5 cèntims/km) i, la joia de la corona, Madrid-Barcelona, trajecte de 600km, de 22,60€ a un cost per quilòmetre de 3,7 cèntims on només es paga un cop s’entra a Catalunya, si no, el cost seria de 0 euros. Per tant, els catalans paguem, com a mínim, 5 cèntims per quilòmetre. Els madrilenys, com a màxim, 4,7 cèntims per quilòmetre. Ja coneixem la diferència entre un màxim i un mínim.

Què passaria si desapareguessin els peatges? @EnricSanchezFr va escriure: “la nostra competitivitat i atractiu milloraria, reduiríem un bon grapat dels costos de transport i creixerien les exportacions”. Segurament una idea que el Govern, o qui fos, s’encarregaria de donar per falsa dient que els peatges són necessaris per pagar les carreteres que s’han construït, com el túnel de Cadí, inaugurat el 30 d’octubre del 1984 i que, 27 anys després, ens costa 11,63 euros cada vegada que hi passem.

És necessari continuar pagant quasi cada 50 quilòmetres per anar per autopista? Quan començarem a tancar peatges? Necessitem permís? Ara per ara, el que compta, és que paguem, i com tots els que segueixen a @Peatge ens ho prenem amb humor i ho seguirem fent com a denúncia.

Ara per ara, vulguem o no, el porró, la barretina i el peatge són símbols identitaris de la nostra terra.

1,063FansLike
436FollowersFollow
10,513FollowersFollow