Els 8 punts claus de la compareixença del president i el comentari

Captura de pantalla 2014-11-11 a las 14.13.44

1) La Generalitat s’adreça a la Comissió Europea contra el govern central per la suspensió de la llei pobresa energètica per garantir llum i gas a l’hivern a les famílies més necessitades

2) Hi ha hagut atacs als sistemes informàtics de la Generalitat: 20.000 el 8N, 60.000 el 9N. Van estar en perill serveis com emergències mèdiques i l’historial clínic

3) “Diumenge es va demostrar que Catalunya és un subjecte polític que no vol ser un objecte polític”

4) El que ens cal a Catalunya és poder fer la consulta definitiva. I no es tracta d’eleccions. Ens hem guanyat una consulta definitiva

5) “No confonguem l’instrument amb l’objectiu. L’objectiu ha de ser la consulta definitiva”

6) Hi haurà roda de contactes amb altres forces, també amb el PSC per escoltar propostes per fer la consulta definitiva.

7) La carta a Rajoy aposta per un diàleg permanent per exercir el dret a decidir. L’objectiu és la consulta a la britànica.

8) Estem disposats a utilitzar l’instrument de les eleccions anticipades.

Comentari

La postura del president Mas m’ha sorprès, presentar el 9 de novembre com un nou aval després de les manifestacions del 2012, 2013 i 2014 per negociar amb l’Estat la “consulta definitiva” és una estratègia que no m’esperava. És la “darrera oportunitat”, l’última. Si fem un recorregut a les declaracions d’aquest cap de setmana dels líders del Partit Popular, analitzes el seu modus operandi durant tot el procés – involucrar el Consell d’Estat, Tribunal Constitucional i Fiscal General de l’Estat- i llegeixes la reacció de l’ala més dura del partit que qüestiona la força de Rajoy, les expectatives per l’acord són molt baixes. Recordem que el mes de maig hi ha eleccions municipals, i algunes autonòmiques. I fem memòria de les eleccions generals de l’any vinent i les enquestes de les últimes setmanes. És difícil imaginar algun tipus de flexibilitat.

Sembla la clàssica jugada convergent, coneguda com “la puta i la ramoneta”. I això es tradueix amb més vots per a Esquerra i forces independentistes, no ens ha d’estranyar. Avui el president Mas ha demostrat que tant ell com el seu govern tenen por a unes eleccions plebiscitàries, temen perdre el rol protagonista.

El 9 de novembre va ser un aval per seguir negociant amb qui t’ha suspès dues vegades la consulta, de la mateixa manera que la manifestació d’un milió de persones el 2012 ho va ser en la negociació del “no” al pacte fiscal a la Moncloa. Esquerra vola cap a la presidència.

?

Amb el que ha dit Mas, Esquerra seguirà disposada a negociar els pressupostos? Guanya punts per ocupar el seu lloc el PSC?

1,063FansLike
436FollowersFollow
10,513FollowersFollow