Els nostres colors, la seva samarreta / Nuestros colores, su camiseta

Equipaciones-F.C-Barcelona-2004-2015

Va haver-hi un temps on el debat de si el Barça havia de portar publicitat o no en la samarreta era una qüestió d’identitat, de principis i tradició. L’any 2003, nouvingut en Joan Laporta, en la seva primera assemblea de compromissaris va aconseguir que els socis aprovessin incloure publicitat en la samarreta. Els motius, van ser els mateixos que els d’ara: “extrema gravetat financera”. No fins a l’extrem de no tenir el suficient capital per a deixar de fer fotocòpies en color i fer-les en “blanc i negre per estalviar en tòner”. Però, com en tot canvi de govern polític, la nova directiva es va trobar amb una caixa on els números no quadraven.

Després d’alguns contactes amb patrocinadors, tots ells fallits, l’any 2006 aquesta directiva –després d’aconseguir Lliga i Champions- va fer una cosa que ningú s’esperava: pagar per lluir una marca. El Barça va signar un conveni de 5 anys per lluir Unicef en el pit, amb una contribució d’1,5 milions d’euros a l’any destinats en benefici dels nens. Una jugada que no solament feia honor al lema “més que un club”, sinó que ho portava a la pràctica. Eren els nostres colors, els nostres valors i la nostra samarreta. Era el naixement d’un concepte que va tocar el cel amb el triomfant cicle de Guardiola: “els valors”.

Potser ha plogut molt des de llavors, i el futbol ha arribat a un nivell de modernització que no entén de graderies. Les noves samarretes dels equips de futbol, com la nostra, corren el risc de ser més un cartell de carretera que un símbol per als seus seguidors. Després de l’engany de Qatar Foundation, que va evolucionar a Qatar Airways i va ressituar Unicef a la part baixa de l’esquena, el club informa que Beko es convertiria en el tercer patrocinador global de l’entitat. És a dir, hi haurà Beko en la samarreta i en les graderies per no posar-la en la sopa. La samarreta ja sembla un mono de carreres.

L’última vegada que em vaig comprar una samarreta del Barça oficial va ser la del sextet de l’any 2009. Dos colors, blau i grana, i un sol patrocinador: Unicef. Des que Qatar es va colar en el pit i Unicef va perdre el seu lloc, no he trobat cap raó per estalviar els gairebé 70€ que costa ja que, sí, són els meus colors, però és la seva samarreta. La que l’actual directiva del president no votat ha dissenyat i es justifica amb la situació econòmica. Ser competitius implica vendre el club? Creia que això era resultat del futbol que s’oferia.

El Barça, per si ho desconeixen, va aconseguir ser un símbol per la seva cultura futbolística que apostava per més de set homes formats en la Masia que acabaven esdevenint estrelles, no en fitxatges de 90 milions –recordin l’experiment Ibrahimovic com va acabar-. Era un club que ara no és ni l’ombra del que va ser, ja que no solament li enganxa un patrocinar a tot el que porti els colors, sinó que perd els seus valors amb situacions com les de Txema Corbella i Eric Abidal entre altres. El 2016 hi ha eleccions, massa tard vista la legitimitat de l’actual president, i el contracte amb Qatar acaba. Una bona oportunitat per retrobar allò que ens va fer grans: “els valors”.

 

—————————————————

Hubo un tiempo donde el debate de si el Barça debía llevar publicidad o no en la camiseta era una cuestión de identidad, de principios y tradición. En el año 2003, recién llegado Joan Laporta, en su primera asamblea de compromisarios logró que los socios aprobaran incluir publicidad en la camiseta. Los motivos, fueron los mismo que los de ahora: “extrema gravedad financiera”. No hasta el extremo de no tener el suficiente capital como para dejar de hacer fotocopias en color y hacerlas en “blanco y negro para ahorrar en tóner”. Pero, como en todo cambio de gobierno político, la nueva directiva se encontró con una caja donde los números no cuadraban.

Después de algunos contactos con patrocinadores, todos ellos fallidos, el año 2006 esa directiva –después de lograr Liga y Champions- hizo algo que nadie se esperaba: pagar para lucir una marca. El Barça firmó un convenio de 5 años para lucir el logo de Unicef en el pecho, con una contribución de 1,5 millones de euros al año destinados en beneficio de los niños. Una jugada que no solo hacía honor al lema “més que un club”, sino que lo llevaba a la práctica. Eran nuestros colores, nuestros valores y nuestra camiseta. Era el nacimiento de un concepto que toco el cielo con el laureado ciclo de Guardiola: “els valors”.

Quizá ha llovido mucho desde entonces, y el fútbol ha llegado a un nivel de modernización que no entiende de gradas. Las nuevas camisetas de los equipos de fútbol, como la del Barcelona, corren el riesgo de ser más un cartel de carretera que un símbolo para sus seguidores. Después del engaño de Qatar Foundation, que evolucionó en Qatar Airways y reubicó Unicef a la parte baja de la espalda, hace poco el club informó que Beko se convertiría en el tercer patrocinador global de la entidad. Es decir, habrá Beko en la camiseta y en las gradas para no ponerla en la sopa. La camiseta ya parece un mono de carreras.

La última vez que me compré una camiseta del Barça oficial fue la del sextete del año 2009. Dos colores, azul y grana, y un solo patrocinador: Unicef. Desde que Qatar se coló en el pecho y Unicef perdió su sitio, no he encontrado razón alguna para gastarme los casi 70€ que cuesta puesto que, sí, son mis colores, pero es su camiseta. La que la actual directiva del presidente no votado ha diseñado y se justifica con la situación económica. Ser competitivos implica vender el club? Creía que esto era fruto del fútbol que se ofrecía.

El Barça, por si lo desconocen, logró ser un símbolo por su cultura futbolística que apostaba por más de siete hombres formados en la Masía que acababan siendo estrellas, no en fichajes de 90 millones –recuerden el experimento Ibrahimovic como acabó-. Era un club que ahora no es ni la sombra de lo que fue, ya que no solo le pega un patrocinar a todo lo que lleve los colores, sino que pierde sus valores con situaciones como las de Txema Corbella y Eric Abidal entre otras. En el 2016 habrá elecciones, demasiado tarde vista la legitimidad del actual presidente, y el contrato con Qatar termina. Una buena oportunidad para reencontrarnos con aquello que nos hizo grandes: “els valors”.

 

Publicado en ElPeriódico.com

1,063FansLike
436FollowersFollow
10,513FollowersFollow