Entendre el votant de la CUP, quan la CUP no hi és

L’estudi del GESOP il·lustra perfectament la dicotomia de la CUP i ajuda a desxifrar la seva postura davant la investidura del candidat Mas. El fet que la CUP no es presenti mai a les eleccions generals permet entendre el seu posicionament amb aquesta anàlisi de quins partits votaran els seus electors.

votant-CUP-general-CAT

L’opció amb més suport, amb el 31,9%, és En Comú Podem, una força que des del primer minut ha carregat contra l’antiga CiU i ara CDC. La victòria d’Ada Colau a l’Ajuntament de Barcelona va venir d’una campanya extremadament dura contra Xavier Trias, molt similar a la de Catalunya Sí que es Pot en la del 27S amb Artur Mas com a blanc de tots els discursos. Tant CSQP com BeC exposaven una estratègia que Quim Arrufat va destapar el 16 de juny del 2015: “He estat a reunions on ens deien que explotarien l’odi a Mas”. L’opció prioritària, per tant, és una força que vol apartar sigui com sigui a Mas. Una tesi que queda reforçada amb el 0% de suport que donen els votants de la CUP a la llista de Democràcia i Llibertat (CDC) per al 20D. El xoc entre la força popular i els convergents queda palesa amb aquestes dades i dóna més força a l’erroni plantejament de: “abans acabar amb Convergència que fer la independència”. Si davant l’oportunitat de fundar una República s’imposa la confrontació de partits, hi haurà eleccions el mes de març.

ERC és la segona força que rebrà més suport amb el 27,5%. 70.000 vots d’aquesta força van anar a la CUP el passat 27S que, sumats als 60.000 d’ICV-EUiA, constituïen el gran gruix d’origen de nou votant. Els uneix “l’angunia” convergent i l’independentisme.

CQO7OTmW8AAIqUH

El més curiós de l’estudi del Gesop és el 2,9% de vots que aniran cap a Ciutadans. Aquest percentatge em recorda un gag del Polònia, ‘L’enquestador histèric’, en què els enquestats diuen votar un partit diferent en cada convocatòria electoral. És això, o el famós percentatge de membres del CNI que boicotegen les assemblees…

Uns percentatges que ens permeten descobrir les sensibilitats d’una força que té sobre seu la possibilitat de fer realitat la majoria independentista parlamentària que va guanyar el 27S. Si s’imposa el partidisme i les fòbies, perdrà el procés. Segons aquestes dades, el xoc CUP-CDC queda exposat amb molta claredat.

1,063FansLike
436FollowersFollow
10,513FollowersFollow