Entre la rèplica i l’original

És habitual entre els qui sovint passegem per plaça Catalunya i la Rambla de Barcelona veure els top manta venent samarretes del Barça. Robades, o rèpliques de l’original, solen tenir un preu de 20 euros. Cares si es comparen amb les que es poden comprar a través d’internet, fins a 12 euros, o molt barates si es prefereixen les originals de la botiga del Barça: 85 euros.

Segons llegia en un reportatge, entre els equips que participen en la Champions League la samarreta més cara costa 98 euros i la més barata 39 –Basilea i Viktoria Plzen respectivament-. Els preus els estableixen els mateixos clubs per recomanació dels seus proveïdors. Entenent, doncs, que el Barça és un equip campió, no és d’estrany que el seu preu sigui de 85 euros. Costa més d’assimilar que el top tres l’ocupin Basilea, Steaua (90€) i Shakhar (89€).

Quan aquest estiu va sortir la samarreta de la bandera catalana no vaig trigar gaire a anar a una botiga a comprovar el preu. No variava gaire del que es considera un producte de luxe. Mentre remenava les talles se’m va apropar una dona gran per saber quin preu tenien les noves equipacions. Acabava de néixer el seu nét i li volia comprar a ell i al seu pare, com a regal de felicitació, la samarreta. “Uf!” va expressar quan va conèixer el preu. “Potser amb una ja en tindria prou”. Vàrem estar parlant una estona del preu desorbitat que tenien, quan va concloure com a solució: “allà a Calella en tenen però més barates, això sí, la qualitat…”. “Sincerament”, li vaig contestar, “són idèntiques, llueixen l’escut, la marca ,el Qatar Airways al pit i l’Unicef al final de l’esquena de la mateixa manera. Jo no dubtaria”.

Des de sempre he procurat comprar samarretes de futbol originals, però des de l’any 2007 –samarreta en commemoració dels 50 anys del Camp Nou- n’he comprat a comptagotes. Un preu altíssim i els canvis de patrocinadors han estat les raons per tenir en compte les rèpliques. Aquest any, per tal de no lluir el Qatar al pit, fins i tot alguns companys s’han comprat la samarreta de la secció de futbol sala per no lluir el patrocinador junt la bandera catalana. Per cert, fins i tot és més barata que la del futbol.

Amb aquests preus s’empeny el consumidor a buscar alternatives, a mirar les rèpliques que fins fa poc potser ni consideraven una opció. Per 40 euros aquella dona va poder regalar la samarreta al seu nét i gendre. Si l’hagués comprat a la botiga del Barça, hauria pagat 170€ per les dues. Tampoc és un drama, sempre hi haurà el turista que ho pagarà.

 

Publicat a www.revistamirall.com

1,063FansLike
436FollowersFollow
10,513FollowersFollow