Inclusius i exclusius de l’11S

La Via Catalana cap a la independència d’aquest 11 de setembre està generant el mateix debat que l’any anterior, una mena de repetició de la jugada però a càmera lenta i amb detalls més concrets. L’any passat la marxa independentista era per al pacte fiscal segons alguns membres de Convergència i Unió, en concret per a Unió i el senyor Duran i Lleida. Polític que ara veu la via com un clam per al dret a decidir.

La Diada d’aquest any té de tot. Des d’una manifestació per a la unitat d’Espanya a la Sagrada Família, a un encerclament dels edificis de ‘la Caixa’ fins a una via per la independència que passarà per tot el litoral del país.  Cadascú reivindica el que vol, però tot i això, ens veiem forçats a parlar de la inclusivitat de la convocatòria de l’Assemblea Nacional Catalana com si tots els ciutadans del país depenguessin de les nomenclatures i les intencions que hi han. Irònic si tenim en compte que l’Assemblea es constituí per assolir la independència de Catalunya.

“Haurien de ser més unitàries, inclusives i representatives de la pluralitat que s’expressa en la societat”. Aquestes paraules escrites en el manifest d’ICV per justificar la seva no assistència a la via serien firmades també per al PSC i alguns membres d’Unió. Una declaració que frega el ridícul i genera una pregunta molt tendenciosa: les manifestacions que organitzen aquestes forces són “unitàries, inclusives i representatives de la pluralitat”? Un acte a favor del federalisme no exclouria els independentistes? Un acte a favor d’un Estat laic no impediria que els religiosos hi participessin? Cada reivindicació té una inclusió i exclusió.

La pluralitat que demanen tant els socialistes com els eco-socialistes i els demòcrata-cristians és la que es dibuixarà l’11 de setembre amb les diferents manifestacions favorables i contraries a la independència d’arreu del país. Pretendre que un sol acte englobi a tota la pluralitat d’un país és impossible, tot i que caldria saber quin concepte de pluralitat tenen els qui la reclamen.

1,063FansLike
436FollowersFollow
10,513FollowersFollow