Internet provoca ansietat?

És possible que si ara mateix us plantegéssiu passar 24 hores sense Internet ho féssiu sense cap problema. Però què passaria si com a fruit de la casualitat no poguéssiu disposar durant tot un dia de cap mitjà per comunicar-vos ni ser informats?

El Centre Internacional de Mitjans i Agenda Pública de la Universitat de Maryland ha realitzat un estudi basat en apagar el telèfon mòbil, la televisió i la ràdio i no permetre enviar emails i missatges a través de Facebook o Twitter a uns voluntaris de 12 universitats del món durant 24 hores.

Els resultats mostren en els individus símptomes similars als que pateixen les persones addictes a les drogues i deixen el seu consum de cop, el que ha provocat que els investigadors anomenin aquestes reaccions com el “trastorn de la privació de la informació”.

Aquest informe, que pretenia mostrar la dependència a Internet i els seus mitjans, va ser batejat amb el nom de ‘Unplugged’ (desconnectat) i es basava en deixar els voluntaris durant 24 hores sense accés a cap aparell tecnològic que permetés connectar-se a internet o reproduir música mentre escrivien a un diari la seva experiència per després poder fer l’estudi.

La majoria s’han trobat incòmodes amb el silenci i que la manca de música és el més difícil de superar. No obstant, destaquen la necessitat dels participants de tenir a prop una de les noves tecnologies, com pot ser un Iphone o un Ipod, i que al no poder comptar amb elles alguns han sortit a passejar o a fer altres activitats que no tenen res a veure amb estar asseguts davant d’una pantalla.

En aquest aspecte, molt experts asseguren que la necessitat de molts joves d’estar enganxats a Internet i fer ús d’aplicacions com Twitter o Facebook es deu a la recerca de noves relacions, amics i reconeixement, cosa que es podria traduir en una falta d’estima per part de la gent que els rodeja. Ara bé, mirant cap a edats més avançades, els especialistes veuen un ús més responsable de les tecnologies, sobretot utilitzades per la consulta, la informació i la comunicació, però amb una lleugera tendència a seguir els passos dels usuaris joves amb casos on poc a poc l’ús de les xarxes socials va augmentant i va deixant enrere la utilitat que abans es donava d’aquest mitjà. La psicòloga Maria José Pérez, destaca sobre l’estudi que un cert grau d’ansietat “és necessari” per tirar endavant sempre i quan no hi hagin problemes psicològics pel mig que arribin a “bloquejar l’individu”. Pérez creu que és cert que Internet s’utilitza amb major mesura per consultar, però el fet que les xarxes socials comportin interactuar porta a “jugar amb la identitat” i que l’usuari es cregui que és un personatge que no existeix.

Tanmateix, considera que deixar una persona sense Internet 24 hores sense avisar és com “quedar-te sense llum” donat que passes d’estar “habituat a una acció d’encendre a no poder fer-ho” el que acaba provocant angoixa i malestar com “animals de costums que som”.

Respecte a l’ansietat produïda per la música, la psicòloga es mostra sorpresa per la importància que ha assolit tenint en compte la seva “limitació” comparat amb Internet, però troba la seva explicació ja que la música, sobretot per a les persones joves, és un “símbol d’identificació.

1,063FansLike
436FollowersFollow
10,513FollowersFollow