Jaume Vallcorba: “Amb un estat català les pensions no perillarien”

Jaume Vallcorba és el president de la Fundació Catalunya Estat, una entitat privada que vol donar a conèixer a la ciutadania la realitat que suposa ser una autonomia dins l’Estat espanyol i que explica quin país tindríem en el moment d’assolir un estat català.

“Amb la independència, els pensionistes cobrarien uns 2.950 euros anuals més”

“Catalunya no ha signat res, ho ha fet Espanya. Si ens separem bé, ajudarem a pagar el deute”

El lema de la fundació és “convèncer per vèncer”…
Donem arguments amb estudis, anàlisis, llibres, vídeos i conferències perquè les persones entenguin el que està passant i així poder canviar la seva mentalitat per canviar la seva acció: mentalitat, pensament, acció. Convèncer per vèncer.

Sorgeix efecte?
Molt. Oferim tres conferències de 45 minuts per setmana arreu de Catalunya amb una assistència de cent persones per acte on exposem els arguments. És definitiu perquè la persona entengui què està passant.

Us diuen que surten convençuts?
Sí, molt. La persona que dubta ho entén i qui està convençut l’acabem reafirmant amb unes dades que ell no coneixia.

I això no és una independència de butxaca en lloc de bandera?
No, el discurs ja l’hem canviat. És un discurs per les raons econòmiques, polítiques i socials de la Catalunya Estat. L’economia és una part, però necessitem un estat que defensi la llengua, la cultura, les nostres empreses i el nostre benestar social. L’eina és l’estat. Totes les independències han esdevingut per unes raons econòmiques perquè hi ha hagut un maltractament sistemàtic que afecta les persones.

Vostès sostenen que l’autonomia ens empobreix..
Els últims trenta anys ens han empobrit, érem el motor d’Espanya i ara ja som el quart motor en el rànquing d’autonomies. Amb la independència podrem decidir nosaltres el que volem fer i ser, cosa que ara no podem fer. Tot anirà en funció de si la societat catalana vol més benestar, creixement… però podrem decidir nosaltres el que volem ser, cosa que ara no és possible. Anirà millor segur.

Què passarà amb les pensions?
Les pensions espanyoles són de repartiment; jo recapto a final de mes els impostos d’empreses i treballadors, i amb aquests diners pago les pensions, perquè cada generació de treballadors paga les pensions de les generacions de pensionistes. Els catalans, l’endemà de la independència, continuarem treballant, i amb aquests diners la Generalitat recaptarà i pagarà els pensionistes. Estudis d’entre el 2004 i el 2007 demostren que hi ha un espoli fiscal en les pensions, però molta gent no ho sap. Amb set milions de catalans aportem al fons comú 13.000 milions d’euros quan trenta-vuit milions d’espanyols n’aporten 4.500.

Com podem aportar més que trenta-cinc milions?
Perquè treballem més i generem més riquesa. Si aquests 13.000 milions els dividim per quatre anys són 3.250, que dividits per 1,1 milions d’habitants són 2.950 euros d’increment anual que tocaria a un pensionista català. Amb la independència els pensionistes cobrarien més.

No hi ha cap dada que indiqui que la independència no és viable?
Cap. Catalunya, dins els 195 països del món, ocupa el lloc trenta. Si hi sumem l’espoli fiscal pugem fins al lloc vint-i-dos en renda per càpita. En tots els indicadors ens movem entre el vint i el trenta. Això vol dir que els altres 160 països no funcionen? Si ja sortim aquí… Som econòmicament com Portugal, però amb dos milions i mig menys d’habitants. Si Portugal és viable, per què no ho hauria de ser Catalunya? Tot és una política de la por.

Com la por d’haver de pagar a Espanya el deute de 40.000 milions si marxem…
Depèn, el deute que ha de pagar Catalunya és el seu, d’un 21% del PIB. Ara, el deute espanyol depèn… És molt senzill d’entendre; en una parella, qui paga la hipoteca és qui signa el contracte. Si se separen, l’entitat perseguirà qui ha firmat perquè pagui. Catalunya no ha signat res, ho ha fet Espanya. Si ens separem bé, ajudarem a pagar el deute català, si ens separem malament, “ja t’ho faràs”.

Ens hem d’entendre amb Europa, quina veu té Catalunya per parlar de tu a tu amb la UE?
La del president Mas. Tenim persones destacades a tot el món fent contactes, però oficialment tenim els tres eurodiputats al Parlament Europeu i els membres del govern, com ara Mas-Colell.

Amb la independència, què farà la Fundació Catalunya Estat?
Es dissoldrà, ja tindrem l’objectiu complert i ho celebrarem fent un sopar espectacular. Serem catalans amb un estat.

1,063FansLike
436FollowersFollow
10,513FollowersFollow