La lluita del FAGC per a la defensa dels drets dels homosexuals

L’Eugeni Rodríguez és el portaveu del Front d’Alliberament Gay de Catalunya. Dedica la seva vida a defensar els drets dels homosexuals i a donar suport a les víctimes que ho necessiten. Autor, junt amb Joan Pujol, del llibre ‘Dels drets a les llibertats. Una història política de l’alliberament GLT a Catalunya (FAGC 1986-2006)’.

Què és el moviment Front d’Alliberament Gay de Catalunya?

És la primera organització homosexual que va haver a Espanya i a Catalunya. A l’any 1970, en plena dictadura, a Barcelona l’Armand de Fluvià crea el MELH (Movimiento Español de Liberación Homosexual), en un moment on existia la Ley  sobre peligrosidad social, hereva de la Ley de vagos y maleantes. Fluvià junta gent en la clandestinitat i fan el primer fanzine, que es deia ‘Agnoise’,  que es repartia a través d’una revista que hi havia França. Quan mor Franco el MELH es passa a dir FAGC.

 És un canvi de nom substancial

És important la paraula ‘front’ perquè està format per tot de gent liberal, demòcrata, antifeixista, comunista, socialista… Que busca complir dos objectius: el primer era treure Ley  sobre peligrosidad social, llei que et portava a un camp de correcció si erets homosexual per mirar de curar-te, i el segon legalitzar l’organització per tenir una identitat jurídica.

Camps de correcció per curar-te? Com si fos una malaltia…

El millor de tot és que distingien entre passius i actius. L’actiu, segons ells, es podia curar més que el passiu perquè se’l considerava més “matxo”.

“Hi ha un ventall de conductes diàries que no són preses com a conductes delictives però posen que fre a les teves llibertats”

El 1980 es legalitza el vostre moviment i comencen les accions

El FAGC és el motor de tot els canvis a Catalunya i d’Espanya, hem estat en tot! En la llei d’escàndol públic, en la de perillositat, en la llei que condemna l’homosexualitat a l’exercit, al debat del matrimoni homosexual, a la llei d’identitat de gènere… Ens agradaria canviar moltes coses, però amb el govern actual és impossible.

Però això no us detindrà per impulsar noves iniciatives?

A nivell català volem tirar endavant una llei contra l’homofòbia. Sabem que no hi ha cap llei al món, però creiem que ha d’estar i hauríem de ser els primers. En el codi penal espanyol s’inclou l’homofòbia però només com a agressió. Si no n’hi ha només es posen faltes, mai és delicte.

Sense agressió no hi ha delicte?

Et poden dir “maricon de mierda” i no ser delicte. Hi ha moltes coses que no tenen caire penal, com si a l’empresa et fan moving, si el tractament dels funcionaris públics et discrimina o si a l’hora de fer-ta la prova de la SIDA et pregunten si ets homosexual. Hi ha un ventall de conductes diàries que no són preses com a conductes delictives però que posen fre a les teves llibertats.

Sembla increïble que coses com aquestes no tinguin el seu control judicial

La nostra reivindicació la començarem a demanar a partir de setembre. Amb el tripartit es va treballar molt, fins i tot es va aprovar al consell executiu, però va coincidir amb les noves eleccions, i a CiU no estan per la tasca però comptem amb ERC, ICV i el PSC perquè es pugui tirar endavant amb el nostre moviment.

1,063FansLike
436FollowersFollow
10,513FollowersFollow