La penúltima Diada reivindicativa

Aquesta hauria de ser una de les últimes Diades amb l’ànim encès per votar ja d’una vegada si es vol ser, o no, un nou Estat. La penúltima si es compleix la paraula del president de convocar per al 2014 el referèndum d’autodeterminació. Serà aleshores en aquell moment, l’11 de setembre de l’any vinent, quan el país i la seva societat civil haurà de fer una de les últimes mostres de múscul i racionalitat per obtenir un “sí”.

Les paraules del president al Matí de Catalunya Ràdio amb Mònica Terribas van descol·locar i animar en proporcions equivalents. Les lectures es resumien en una clara mostra de compromís per acabar votant, ho faríem el 2016, o amb un refredament que feia sospitar un possible diàleg amb l’Estat espanyol per fer una consulta pactada. Teoria, aquesta última, que ahir el ministre d’Exteriors, José Manuel García Margallo, va voler posar al seu lloc: “no hi haurà mai un referèndum pactat”. Resolent que l’única via per a la independència és la declaració unilateral del Parlament de Catalunya. Camí de laberint que es resoldria el 2016 amb unes eleccions plebiscitàries prèvies. Una travessia potser massa llarga per a un poble impacient.

D’Esquerra Republicana dependrà que el 2014 es voti. Ells tenen la clau del govern, són el soci a “l’ombra” que pot tombar l’executiu de Mas si prefereix posposar la consulta. Són l’àngel de la guarda quan convé ser-ho. Junqueras i tota ERC anuncia que la consulta serà l’any vinent, però si no ho és, l’escenari pot ser inimaginable. La societat civil, de la mà de l’Assemblea Nacional Catalana, no permetrà ni tolerarà un pas enrere un cop assolit des de fa temps el punt de no retorn.

Aquesta Diada, marcada per la Via Catalana i protagonitzada pels ciutadans i les seves reivindicacions, tant socials com nacionals, hauria de ser la penúltima que reclami un referèndum d’autodeterminació. Ho ha de ser si el president Mas no es vol trobar l’11 de setembre de l’any vinent amb un país que se sent enganyat i novament decebut. Per evitar-ho, aquest desembre caldrà saber ja si hi haurà consulta, amb data i pregunta, o si bé ens haurem d’esperar al 2016 i decidir a través d’eleccions parlamentàries.

1,063FansLike
436FollowersFollow
10,513FollowersFollow