La premsa escrita del Marroc s’evoca a la desaparició

La premsa escrita del Marroc va desapareixent a poc a poc, l’última capçalera en fer-ho ha estat el Le Soir Echos. Diari francòfon que el passat 30 d’agost va deixar d’imprimir-se per manca de publicitat i que va arribar a fer tirades de 10.000 exemplars. Una xifra que vista en perspectiva europea és molt baixa però que per a un país com el Marroc és força important

El director del diari, Saad Tazi, explica que una de les raons del tancament és el declivi de la premsa en llengua francesa. Un motiu que inequívocament va lligat a la crisi mundial del format paper. “Veurem quina serà l’alternativa”, puntualitzava Tazi.

Al marge de qüestions econòmiques, hi ha unes altres més de caràcter social que ens pot fer entendre la desaparició de les publicacions en paper del Marroc que aquest mateix any ja ha vist com altres dues capçaleres, Actuel –setmanari francès- i Hespresssetmanari àrab sorgit d’una pàgina web que va aguantar set mesos en paper- han desaparegut. És costum entre els quiosquers del país llogar, i no vendre, els diaris. Lloguen els diaris a meitat de preu als lectors perquè un cop ja se’ls hagin llegit els tornin al punt de venda sense generar cap ingrés per al diari.

Analfabetisme

Igual que a Espanya a principis del segle XX, el periodisme del Marroc ha de combatre també amb l’analfabetisme de la població -al voltant del 30% segons els càlculs més optimistes-. Segons un informe del Ministeri de Comunicació del país, només un 1% de la població llegeix premsa escrita i al dia s’imprimeixen uns 300.000 diaris al dia. Segons explica Mohamed Abdelwahab Allali, professor especialista en sociologia dels mitjans de Rabat, al Marroc no hi ha una tradició de lectura. De fet, ni tan sols els baixos preus dels diaris, uns 0,30 euros, animen a la seva compra.

Noves generacions, noves tecnologies

Com està succeint a quasi tot el món, els joves del Marroc prefereixen informar-se per mitjans digitals. Un cas que confirma la teoria és el del web Hespress.com que registra unes 600.000 visites diàries, una dada molt bona que garanteix una base de lectors fidels i que convida a l’optimisme. L’equip del Hespress va decidir embarcar-se en l’edició d’un setmanari en paper i amb una nova redacció. El resultat fou el tancament sis mesos després.

El problema de la premsa escrita al Marroc és més cultural que no pas de format. Si no es combat l’analfabetisme i es promociona la lectura de continguts informatius és possible que el periodisme s’evoqui a una situació de no retorn molt perjudicial per a la mateixa societat.

Relacionats

· Els diaris de Veneçuela es queden sense paper

1,063FansLike
436FollowersFollow
10,513FollowersFollow