La tranquil·litat de Rajoy

 

11066787_956135414405207_1888204547300284494_n[1]
Rajoy és un home que pot estar tranquil, durant tot el procés sobiranista que va començar “formalment” el setembre del 2012 amb la manifestació a Barcelona ell no ha variat gens el seu discurs amb l’esperança que el “fer res” signifiques “acabar amb tot”. L’enquesta del CEO de la setmana passada donava la derrota, per segona vegada, de l’opció independentista en un hipotètic referèndum on la resposta fos binària. Malgrat això, ell es manté en la negativa de donar el dret a decidir als catalans. Posició que el govern central mantindrà guanyi ell, Sánchez o Iglesias. Cal acceptar que la cultura política de Madrid té un esperit recentralitzador.

Escoltar a Rajoy és sentir el discurs paternal d’un home que veu com els seus fills es posen nerviosos: “ja es cansaran”.”Las cosas están como están, bastante más serenas que hace un año. Démosle tiempo al tiempo porque dentro de un año las cosas estarán más tranquilas que hoy”. La política del “no fer res” està desgastant el “tot” al que aspira part de la societat catalana.

És molt optimista pensar que es pot acordar un referèndum amb Madrid, es xocarà amb la impertorbable negativa de Rajoy, la reforma constitucional del PSOE que nega el pacte fiscal català i el dret a decidir, i el discurs de Podemos que a mesura que es desenvolupa denota una clara intenció de fer la seva reforma sense comptar amb les particularitats de Catalunya i el País Basc. Vegeu el cas de Monedero, qui deia que el somni de la independència no és real.

Serà important l’acte del 24 d’abril al Palau Sant Jordi de l’ANC, Òmnium i l’AMI. El sobiranisme ha de demostrar que moltes de les reformes que proposa la política espanyola és el “cafè per a tots” dels 80, però actualitzat. Mireu l’hemeroteca, el menysteniment de la cultura, la llengua i les demandes de sobirania fiscal de la Generalitat han estat una constant des del retorn de la democràcia. L’Estat no ha pogut donar resposta, acceptem-ho. Una nova reforma no aprofundirà el suficient.

1,063FansLike
436FollowersFollow
10,513FollowersFollow