La via federal apareix per art de màgia

El més molest de la solució “federal” que plantegen els socialistes, tant catalans com espanyols -ara amb el seu eco al País Basc– és la tardança i lentitud d’aquests en adonar-se que la fórmula territorial d’Espanya estava caducada o va ser mal plantejada. Més inoportú pot arribar a ser si es fa memòria dels anys que varen la Moncloa i ni tan sols van considerar la possibilitat d’una reforma territorial.

No és casualitat que els humoristes gràfics de la premsa escrita o en versió televisiva -vegis el cas de Polònia de TV3– representin al líder dels socialistes catalans com un home sol que viu de les il·lusions d’un individu que només ell pot veure -el follet del federalisme-. Aquest cap de setmana, amb el Partit Nacionalista Basc fent una crida a la reforma territorial, ha estat el secretari general del PSEJosé Antonio Pastor, qui ha aconsellat als nacionalistes a sumar-se a la proposta socialista de reforma federal de la Constitució. Reforma que, no oblidem, irrita a un sector del mateix partit.

El que no canvia és la postura dels partits centralistes que observen la perifèria des de l’altitud de qui té el poder o se sent poderós. Malgrat que més del 70% dels catalans són partidaris d’una consulta sobiranista, ha de ser el partit dels socialistes espanyols els qui han de dir què és o no és correcte per a nosaltres. Aquest paternalisme amb els fills adolescents és precisament el que menys necessita el català que vol decidir què fer amb el seu futur. Som nosaltres, els fills majors d’edat, els qui hem de decidir el nostre futur. No pas no els “pares”.

941507_10151427744980893_1534480300_n
El follet del federalisme del Polònia

 

1,063FansLike
436FollowersFollow
10,513FollowersFollow