L’efecte balança en la política catalana

Sondeig de La Vanguardia
Sondeig de La Vanguardia

En la recent enquesta de La Vanguardia els blocs pro i contra consulta és mantenen. De fet, els canvis són un diputat amunt, un diputat avall.

Aquest procés està fent l’efecte balança, és a dir, un cop els blocs ja estan configurats l’únic que està canviant és el traspàs de votants entre els partits del mateix sector. Els diputats que perd Convergència van cap a Esquerra. Els del PSC i PP es mouen cap a C’s. Mentrestant, ICV i CUP van ballant entre ells i amb els d’ERC.

Jo faig una clara distinció entre aquests resultats i el que es pot donar en la consulta. Només cal que feu el mateix exercici que jo, pregunteu entre els vostres coneguts i amics que no votin bloc sobiranista quants votarien que sí a la independència. I fer el mateix exercici a la inversa. A diferència d’unes eleccions, la consulta es mou entre el sí i el no i no pas amb unes cadires al Parlament.

Seria un error entendre aquestes europees com un missatge pre-consulta. Entre altres coses perquè, al marge de la participació que hi pot haver, hi ha un gran alt de desconeixement de què s’està votant. Voto Europa, d’acord, però què voto?

 

1,063FansLike
436FollowersFollow
10,513FollowersFollow