L’enquesta de les llistes (breu apunt)

Agafeu les pinces que penjarem l’enquesta. El sondeig GESOP pronostica que ‘La llista del president’ i la de Catalunya en Comú lluitaran per la primera plaça en les eleccions del 27S.

Em resulta curiós que dues llistes sense noms liderin per si soles els pronòstics electorals. Hi ha moltes variables sense determinar, si les enquestes sempre s’han de mirar amb un punt de recel, ara encara més.

Es plantegen opcions polítiques sense equip, programa i lideratge. Recordem que el president Mas va afirmar que vol una llista “amb” el president, no “del” president. La seva proposta gira al voltant d’una confluència de moviments socials independentistes, amb l’ANC i Òmnium com a grans protagonistes però tenint en compte també les més de 3.000 entitats adherides al Pacte pel Dret a Decidir. Primera anotació, doncs, ‘La llista del president’ es planteja per als enquestats com la votació de Mas. La composició dels qui formen part de la candidatura serà clau per fer créixer els pronòstics.

Qui serà el cap de cartell de ‘Catalunya en Comú’? Albano Dante, fundador de la revista cafeambllet.com, és el cap de llista de Podem. Teresa Forcades, la de Procés Constituent, mentre que ICV-EUiA tot apunta que Joan Herrera serà el número 1. Dante ja ha avisat a Forcades que ara no és moment per parlar de lideratges, tanmateix, sí que és pertinent parlar d’aquesta qüestió i de la dificultat que troben a l’hora de plantejar un personatge que reuneixi les característiques d’Ada Colau. Persona lligada als moviments socials i exposada mediàticament. Ni Dante ni Forcades tenen la mateixa empenta que l’alcaldessa de Barcelona, mentre que Herrera és la “vella política” que volen combatre.

I què hi diu el lider de Podemos? Pablo Iglesias afirma en una entrevista a El Crític que “tant Herrera com Nuet són llops vells de la política. Crec que ells reconeixerien que en un moment com aquest el paper que tindran no pot ser molt protagonista”. I de Forcades? “Crec que Teresa Forcades no seria una bona candidata d’una confluència en la qual participi Podem a Catalunya”.

L’enquesta de les llistes planteja un vot a cegues.

1,063FansLike
436FollowersFollow
10,513FollowersFollow