Maduro assetja la premsa escrita i força la destitució del director de EMEN

La situació de la premsa escrita a Veneçuela és pot reduir a un nom: Nicolás Maduro. Des que exerceix la presidència els mitjans de comunicació del país, i en concret les capçaleres diàries, estan vivint una crisi de llibertat i de capacitat logística del tot surrealista. Si el mes de setembre podíem llegir en aquest blog que ‘els diaris de Veneçuela es queden sense paper’ malgrat que lapremsa llatinoamericana creixia en lectors, publicitat i tirada. Ara hem conegut el cas de l’acomiadament del director del diari de venda nacional El Mundo, Economía y Negocios (EMEN),Omar Lugo, arran de la publicació d’un titular que el govern veneçolà considera “delicte”.

El titular

Divendres 15 de novembre, el diari EMEN va obrir en primera pàgina amb el titular “Rebajas en las reservas internacionales”. Un títol que jugava amb la paraula “rebaixes” com a metàfora de la caiguda en 20.000 milions de dolars de les reserves del país a causa d’un decret de Maduro. El govern veneçolà no va encaixar bé la ironia de la capçalera, va causar tan malestar que va pressionar amb mesures exemplars.

Reacció

Els treballadors del diari van respondre a la dimissió amb un comunicat en el que titllaven la marxa de Lugo com “un acte de censura del periodisme crític, responsable, ètic i independent”. Són “hores fosques per a les llibertats i el periodisme”

El context

EMEN és un diari que forma part del grup editorial Cadena Capriles -nom que té relació amb el rival polític de Maduro, Henrique Capriles Radonski– i sempre ha estat, igual que Últimas Noticias, una capçalera crítica amb el govern.

Fins el moment, el govern ja ha comprat el canal de notícies Globovisió, qui no per sorpresa de ningú, ha canviat la seva línia editorial. Per tant, un cop controlada la televisió ara li toca el torna a la premsa escrita. Aquestes últimes setmanes el govern veneçolà ha emprés accions jurídiques i intimidatóries contra les capçaleres del país que posen titulen o mostren en portades informació que pretèn debilitar la gestió del govern i vol ocultar els èxits.

Valoració personal

No hi ha periodisme sense llibertat, i el periodisme veneçola manca de suficient independència com per considerar-se lliure. Les accions del govern Maduro són pròpies de sistemes autoritaris que no toleren una opinió contrària a la seva. La premsa de Veneçuela corre perill.

1,063FansLike
436FollowersFollow
10,513FollowersFollow