Mas-Rajoy: Presidents d’Estat

Captura de pantalla 2014-07-31 a las 11.46.06

Sóc bastant optimista respecte el resultat de la reunió d’ahir. Més enllà de l’enrocament de Mariano Rajoy, del discurs del president Mas d’ahir, on novament va fer gala de la seva figura d’home d’Estat, va gestionar molt bé el discurs repetint, sempre que fos necessari, que a més de la consulta es varen tractar 23 temes més, entre els quals hi havia:

· Dèficit de la Generalitat.
· Els 3.966 milions que li pertoquen a la Generalitat de la disposició addicional tercera de l’Estatut.
· El Corredor Mediterrani.
· Finançament en matèria de Salut.
· Llei de dependència.
· Beques universitàries.
· Respecte al sistema educatiu català.

Crec, amb bona base de coneixement, que hi haurà consulta el 9N. Malgrat els dubtes que genera la posició de Mariano Rajoy, segueixo mantenint que la seva intervenció en la consulta catalana serà la mateixa que la que ha estat fins ara: nul·la. Sap perfectament, igual que els membres del Tribunal Constitucional, que negar una consulta que té el seu marc legal en l’article 122 de l’Estatut de Catalunya no faria més que agreujar-ho tot i decantar la balança quasi definitivament.

Ahir apuntava al meu compte de Twitter que els militants de forces com PSC i ICV-EUiA sondegen el seu vot cap al “sí-sí” d’acord amb la resposta del govern espanyol. Esperen una oferta que no sorgirà, ahir mateix ja afirmaven des del Partit Popular Català que “no es pot fer cap contraoferta a una oferta que és il·legal (la consulta)”.

Sense cap ànim de reformular el sistema de finançament, amb la via del pacte fiscal oblidada i menystenint el sistema educatiu català, els federalistes socialistes i verds trobaran amb el doble “sí” l’espai que no se’ls hi vol donar.

Home d’Estat

Com deia abans, Mas va interpretar molt bé el context. De la mateixa manera que el setembre del 2012 va sortir de la reunió amb un “no ha anat bé”, ahir va començar el seu discurs amb un “Hi ha un clima de diàleg obert”.

La mà estesa sempre, el somriure i la simpatia ben visibles. Al seu costat hi ha un principi democràtic, que l’aprofiti però que no el deixi perdre.

1,063FansLike
436FollowersFollow
10,513FollowersFollow