Menys paperetes a les urnes

· El 25-N hi haurà 52 candidatures menys que en les eleccions del 2010

· Cinc partits, entre els quals hi ha UPD, no han recollit els avals necessaris per concórrer a tot el territori i ho faran per demarcacions

Menys alternatives que en les eleccions del 2010. El Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya(DOGC) va publicar aquest dimarts passat les 62 candidatures proclamades oficialment per concórrer a les eleccions al Parlament, 52 menys que el 2010. Per circumscripcions, Barcelona i Lleida han perdut tretze candidatures; Girona, dotze, i Tarragona, catorze. La nova legislació electoral, aprovada el 2011, estipula que per presentar-se a les eleccions catalanes d’aquest any era necessari que els partits que no tinguessin escons al Parlament mostressin un aval mínim del 0,1% del cens electoral, la qual cosa suposava presentar 7.542 signatures dividides en: 5.530 a Barcelona, 812 a Tarragona, 757 a Girona i 443 a Lleida.

“Els extraparlamentarisvan sumar 45.948 vots més que la quarta força política del Parlament

La nova llei ha estat un cop molt dur per a les forces extraparlamentàries, que en les passades eleccions van sumar 276.790 vots, 45.948 més que la quarta força política al Parlament, la coalició d’Iniciativa per Catalunya amb EUiA.

En total seran tretze els partits que tindran candidatures a les quatre circumscripcions, a més dels parlamentaris, hi hem d’afegir la Candidatura d’Unitat Popular (CUP), el Partit Animalista Contra el Maltractament Animal (PACMA), el Partit Pirata, Escons en Blanc (Eb), Unificació Comunista d’Espanya (UCE) i Plataforma per Catalunya (PxC), tots units representen un 41,6% dels vots extraparlamentaris del 2010. Cinc forces més també concorreran a les eleccions, però només a les circumscripcions on han pogut reunir les firmes necessàries per arribar al 0,1% del cens electoral: Unión Progreso y Democracia (UPD) i Hartos.org ho faran a Barcelona, Lleida i Tarragona; Vida Democrática (VD), a Barcelona; el Partit Republicà d’Esquerra- Izquierda Republicana (PRE-IR), a Lleida i Girona, mentre que els Socialistes i Republicans (SiR) es presentaran a Tarragona.

La implantació d’aquest requisit per presentar-se, nou a Catalunya, ja es va utilitzar en les anteriors eleccions generals d’ara fa un any que va guanyar Mariano Rajoy per majoria absoluta.

El PP i el PSOE van aprovar el gener del 2011 una reforma electoral que exigia a partits, federacions i coalicions sense representació en cap cambra que recollissin en vint dies el 0,1% d’avals de la seva circumscripció. La fórmula és: menys partits més pastís. La llei electoral impedeix que partits minoritaris es presentin, unes forces polítiques que, tot i tenir un baix nombre de votants, representaven grups socials. Caldrà esperar al 25 de novembre per veure si això pot afavorir l’abstenció.

1,063FansLike
436FollowersFollow
10,513FollowersFollow