Muriel Casals: “El procés sobiranista està legitimadíssim”

La presidenta d’Òmnium Cultural, Muriel Casals, es mostra molt satisfeta i optimista pel futur que afronta el país amb la nova configuració parlamentària, en què les forces sobiranistes juguen un rol molt important tant en
el govern com a l’oposició.

Com valora els resultats electorals?
No amagarem una certa sorpresa, perquè, si totes les enquestes s’equivocaven, no direm que nosaltres teníem una visió diferent. Potser hi havia hagut un imaginari amb aquest govern fort de CiU i ara sabem que la força política del nostre país ha de ser plural. El lideratge d’aquest pas tan important cap a la independència no l’encarreguem a un partit sinó que ho fem a més d’un.

No hi haurà un guia…
No pot anar sol, però no vol dir que pot fer el govern sol. El procés l’ha de fer, ja sabíem que s’havia de fer acompanyat però ara s’ha dit d’una manera molt clara.

Apostaria per un govern format per CiU i ERC?
No ens agrada opinar, són els parlamentaris qui ho han de decidir.

Però és important tenir ERC com a líder de la oposició…
Aquí el bo és que tots dos partits, el partit que ha guanyat i el que ha quedat segon, són favorables a la independència, i això dóna molta força.

Quins passos ha de fer el govern?
Ha de fer una explicació molt clara del procés i del ritme, sense amagar les greus dificultats del dia a dia. Els partidarisde la independència juguem contra dos grans adversaris: les institucions espanyoles, que fan tot el que poden perquè això no vagi bé, i la crisi econòmica. Les dificultats econòmiques provoquen que fàcilment es faci una excitació demagògica del malestar de la gent. I això es pot girar en contra d’un representant polític.

Afecta el populisme que diu que la independència trenca, separa i posa murs… 
A Òmnium hem de parlar i explicar-nos. Anar per tots els racons del país, que tothom tingui l’oportunitat d’escoltar explicacions, de saber que les pensions les pagarà la Generalitat de Catalunya i que és per això que volem tenir un estat, perquè recapti els impostos i ho pagui tot, pensions, subsidis… Explicar-ho tot ben explicat.

Com queda ara el procés sobiranista, malgrat que el bloc que n’és favorable hagi guanyat només un diputat respecte de la legislatura anterior?
Està legitimadíssim.

Com col·laborarà a partir d’ara Òmnium en el procés?
Continuarem treballant per consolidar i eixamplar aquesta consciència de catalanitat.

Què diu als qui tenen un sentiment pessimista en vista dels resultats?
Quan algú es posa a treballar el pessimisme s’evapora.

1,063FansLike
436FollowersFollow
10,513FollowersFollow