Els diaris de Veneçuela es queden sense paper

Una de les raons per les quals un diari deixa d’oferir els seus continguts en paper és perquè fa el traspàs a un format digital. No és el cas de Veneçuela, els diaris del país manquen de suficient paper per a continuar la producció. Una situació, però, que es podria haver evitat.

L’any 2003 el govern revolucionari va imposar un règim de control de canvis de moneda que obliga a les empreses i particulars a gestionar a través de les oficines de l’Estat l’accés als cupons de divises. Una tramitació que s’ha traduït en l’escassetat de dòlars i amb la conseqüent reducció de la importació de paper i altres materials indispensables per a les rotatives com la tinta i les planxes.

El control burocràtic ha provocat que, segons paraules de Carlos Correa, president de Espacio Público (entitat defensora de la llibertat d’expressió) d’un centenar de diaris regionals que té el país prop de la meitat tinguin problemes per falta de recursos. El director executiu de Asociación de Industriales de Artes Gráficas xifrava en més de quatre mesos el temps necessari per a obtenir les divises.

El diari El Sol de Maturín va anunciar la interrupció momentània de la impressió el passat mes d’agost igual que Antorcha i La Hora El Caribazo ha passat d’una edició de 32 pàgines a fer-ne de 16 mentre que el diari Los Llanos en tres mesos ha eliminat 8 pàgines.

La crisi s’ha anat accentuant des que l’any 2012 el govern va retirar el paper d’impremta com un dels béns d’importància prioritària.

1,063FansLike
436FollowersFollow
10,513FollowersFollow