No oblidem el domini ‘.cat’

Em té fascinat com les quatre lletres que van seguides al teclat de l’ordinador: “w-e-r-t”, no només configuren el nom d’un ministre d’Educació, Cultura i Esports, sinó que, a més, es transformen en sinònims a Twitter com “wertgonya” i “wertigen”. Bé, la situació ho mereix, el català i la seva literatura perden el rang de troncal per esdevenir optativa, cap novetat vista la història del nostre país. Ara bé, posats a indignar-nos i a parlar de vergonya i vertigen, també caldria fer una reflexió sobre el preu del domini ‘.cat’ que també representa la nostra llengua.

L’objectiu d’un domini d’internet és donar una dimensió internacional a una situació geogràfica o una llengua en concret. Tots tenim en ment el ‘.com’, el ‘.es’ i el ‘.cat’, però resulta que un dels que ha arribat a tenir més èxit és el ‘.tk’, que per sorpresa de molts no té res a veure amb l’expressió ‘te kiero’. El boom del domini ‘.tk’ és fàcil d’entendre perquè és gratuït, en cap cas perquè sigui originari de l’arxipèlag neozelandès de Tokelau.

Ara que ens indignem amb la proposta de llei d’educació de Wert perquè situa el català en un segon terme, hauríem de ser també, i encara amb més raó, molt crítics amb el preu del domini ‘.cat’ que presumiblement ens han de donar una presència internacional per la “gran quantitat de navegants que hi ha a la xarxa”. La diferència de preu és més que considerable: el ‘.com’, ‘.net’ i ‘.es’ tenen un cost d’entre 5 i 15 euros, mentre que el ‘.cat’ pot arribar als 47. Per què? Perquè el govern espanyol subvenciona el ‘.es’ mentre que els usuaris del ‘.cat’ paguen la totalitat del cost del domini.

La llengua catalana, per insistència, acaba sobrevivint gràcies a la tossuderia de la gent del seu poble que no deixa d’utilitzar-la. No va morir amb el Decret de Nova Planta, no va sucumbir a les dictadures de Primo de Rivera ni de Francisco Franco i tampoc ho farà ara perquè es promogui l’enèsima llei educativa que la mateixa consellera d’Ensenyament, Irene Rigau, es nega a acatar. Però no deixa de irònic que malgrat la fèrria defensa que fem de la nostra llengua no ens fixem amb coses com el seu domini a internet. També cal mantenir una postura molt serena amb aquest aspecte perquè, com a petit apunt, és la llengua majoritària dels articles escrits a la wikipedia a Espanya. El domini manca de suport governamental, potenciem el ‘.cat’!

1,063FansLike
436FollowersFollow
10,513FollowersFollow