Obsessió nacionalista

L’ús de la paraula nacionalisme fa molta gràcia, sobretot, per la capacitat que tenen molts d’estancar-se en una visió dramàtica que el defineix com un corrent que es basa en l’odi, l’orgull racial i en la seva possible concepció del Romanticisme de “superioritat” per haver nascut en un territori.Dins el marc de la lliure interpretació i tot i la seva inexacte definició, cada vegada té més adeptes al seu ús. Aquí a Catalunya, per exemple, tenim el líder de Ciutadans, Albert Rivera, que fa d’aquesta paraula com una introducció i final de cada discurs, òbviament, per propiciar una possible semblança entre la Catalunya actual i l’Alemanya nazi, relació molt comú entre molts periodistes que poc a poc han anat modelant l’opinió de part de la població que creu, verdaderament, que aquí hi ha un imperi feixista que persegueix qui parla castellà.

El càstig que rep la paraula és dur sobretot si ens adonem que quasi bé tothom que la utilitza no sap de cert què vol dir. Tenim clar que ha de tenir connotacions negatives, donat que molts que la utilitzen veuen en ella l’esvàstica i el feixisme. Tanmateix, també és quelcom que diu la nacionalitat d’aquell que és d’un país: nació: Catalunya, nacionalitat: catalana ergo si em sento català, sóc nacionalista?

De què depèn la seva definició? Del context. Veure un grup de persones cremar banderes i dir que són nacionalistes comporta interioritzar que un nacionalista és aquell que és radical i defensa la seva terra fent mal, potser per això Convergència ara es fa dir sobiranista. Igual que no és el mateix dir que aquest mot significa “superioritat” per haver nascut en un territori que “orgull”.

Totes les paraules que poden ser utilitzades per definir un origen o sentiment, com nacionalista o patriota, poden tenir una visió decrèpita i violenta si utilitzem un llenguatge i context concret. Per tant, quina paraula hem d’utilitzar per definir: sóc una persona que estima el seu país i defensa la seva cultura? Sembla ser que nacionalista no.

1,063FansLike
436FollowersFollow
10,513FollowersFollow