Podemos, un perfil gens desconegut

Font: El Periódico
Font: El Periódico

Més d’un s’haurà sorprès en veure que el perfil del votant de Podemos no lliga gaire amb aquell radicalisme d’esquerres, sense estudis i de classe obrera. Un perfil que molt conscientment s’ha volgut vendre des dels mitjans d’orientació popular i socialista per titllar de populista i com a força “no seriosa” per governar.

La força de Podemos és a les poblacions d’entre 50.000 i 100.000 habitants, una força viral, del boca a boca que s’ha fet gran per les intervencions de Pablo Iglesias. Són col·lectiu que lluita casa per casa per formar una gran comunitat. Ara bé, que té una resposta boníssima en els municipis que arriben al milió d’habitants. Amb el 15,5% i el 15% respectivament, fa pensar que aquest partit es pot consolidar i, per què no, guanyar alguns ajuntaments en les eleccions municipals del 2015 o ser una força clau per a la governabilitat. Ocupant l’espai d’Izquierda Unida i del PSOE.

No els voten quatre joves esverats, ho fan persones d’entre 25 i 35 anys amb un nivell d’estudis de Formació professional que s’identifiquen amb l’esquerra (46,9%) amb una diferència notable de l’extrema esquerra (29,2%). En un estatus socioeconòmic de classe alta/mitjana alta, molt a prop de les noves classes mitjanes, que són empresaris, alts funcionaris i alts executius.

Font: El Periódico
Font: El Periódico

Aquest perfil, em recorda més al del PSOE que al d’IU. Com podeu veure en la segona gràfica -les dues, per cert, de El Periódico-, veiem com el “cinturó socialista” que donava l’alcaldia de Barcelona i tants bons resultats en les eleccions a la Generalitat al PSC en les eleccions europees va tenir una important presència lila. Comparativament, en aquestes zones la caiguda del PSC és on el percentatge de vots de Podemos és més alt. Ara bé, a Barcelona, on els socialistes perden 80.000 vots, el partit de Pablo Iglesias obté el 4,72%.

· Barcelona
PSC: 70926 vots (12.22 %)
Podemos: 27445 vots (4.72 %)

Un coixí de 50.000 que Jaume Collboni, l’alcaldable dels socialistes, haurà de gestionar si no vol veure’s avançat o empatat el pròxim maig del 2015.

Font: El País
Font: El País

1,063FansLike
436FollowersFollow
10,513FollowersFollow