Portada de la setmana: Euroescepticisme

spiegel.750

L’euroescepticisme va guanyant-se portades a poc a poc, segurament ho farà amb més força a mesura que es vagin apropant les eleccions europees de maig. La situació d’Ucraïna, l’abstracte retorn del bloc de l’URSS que vol construir Putin a base d’un mercat comú i l’entrada a la Unió Europea de Bulgària i Romania són, ara per ara, els temes més polèmics que hi ha sobre la taula de l’europarlament.

En la portada del  Der Spiegel, on veiem el president de Rússia trepitjant la bandera de la Unió, la capçalera titula: ‘com Putin ataca la democràcia i l’oest’. Dos conceptes, ‘democràcia’ i ‘oest’, que Putin ha intentat acariciar com a mostra d’amor aquests últims dies. Primer indultant a 25.000 presos, en els quals hi ha les integrants del grup Pussy Riot, activistes de Greenpeace i el qui és considerat el seu rival polític més important, Jodorkovski, defensor dels drets humans condemnat a 14 anys de presó (n’ha complert 10) per delictes econòmics. És interessant l’ alliberació d’aquest últim, ell es va negar a demanar l’indult per principis, considerava que fou declarat culpable i empresonat per uns delictes que ell no reconeix. Finalment va cedir, i va sol·licitar l’indult al president, qui donava com a condició indispensable aquesta petició perquè el perdonés. La típica caricaruta del super home, elevat per sobre de tot i de tothom, que és capaç de perdonar, fins i tot, als seus rivals. Angela Merkel va qualificar de “bona notícia” aquest perdó, primera palmadeta a l’esquena d’Europa.

El segon cas és l’oest, Ucraïna en concret. És complicat no pensar en la mà de Putin per entendre la suspensió de l’acord que tenien els ucrainesos amb la UE, ja estava, com diríem en català, quasi tot “al sac i ben lligat”. Però es van oblidar de mirar si hi havia un forat. A última hora el president d’Ucraïna, Víktor Yanukóvich, va posar el fre de mà i la reacció dels ciutadans no es va fer esperar. Indignació. Però Putin és un home molt intel·ligent, i sap com fer-se veure com un home proper i amb bones intencions. Rebaixa un 30% el preu del gas que exporten els russos a Ucraïna i inverteix 11.000 milions d’euros en bons ucraïnesos. Dit d’una altra manera, un rescat econòmic. Atacar l’oest? Putin el salva econòmicament.

Euroescepticisme, Bulgària i Romania

sun.750Si el partit Laborista de David Cameron guanya les eleccions el 2015, el 2017 hi haurà referèndum. Pregunta: ‘creu que el Regne Unit hauria de continuar sent membre de la UE?’.

Aquesta setmana el primer ministre s’ha proposat endurir la llei d’immigració, un nou reglament que entraria en vigor l’1 de gener del 2014. El mateix dia que els ciutadans de Bulgària i Romania tindran llibertat d’elecció de lloc de residència. La joia de la UE, la lliure circulació a debat al Regne Unit. El projecte de llei de Cameron pretén que els nouvinguts procedents d’Europa no rebin un subsidi d’atur els tres primers mesos -peça de l’Estat del Benestar-. Tot sota la següent raó: impedir que s’abusi del sistema britànic. El diari sensacionalista The Sun ho sintetitza molt bé amb una línia entre l’illa i el continent: ‘traçar una línia vermella sobre la immigració o alguna cosa!’. Un titular que contrasta amb l’ideari europeu.

 

1,063FansLike
436FollowersFollow
10,513FollowersFollow