Portada de la setmana: La premsa esportiva oblida la seva tasca

photo-7

Una de les notícies més destacades d’aquesta última-primera setmana de l’any ha estat l’accident d’esquí de l’expilot de Fórmula 1, Michael Schumacher. Ingressat encara a dia d’avui -5.1.2014- a l’hospital de Grenoble. Aquest gràfic publicat al diari El Periódico ens ajuda a entendre la magnitud del cop, provocat per una pedra enterrada sota la neu.

photo-8

Al marge de la crònica dels fets, aquesta setmana destaco la portada del diari francès L’Equipe dedicada al pilot alemany. Amb el titular ‘ne nous quitte pas!’ (No ens deixis!), el diari novament ha demostrat la seva distinció amb altres mitjans esportius que tenen una limitada perspectiva de l’actualitat que sol estar reduïda a l’equip que segueixen. Els diaris esportius espanyols, per exemple, van seguir amb el seu constant amor – a vegades fregant l’obsessió- amb els seus jugadors estrella o temes que ja s’han tractat del seu equip. Com es pot veure en la imatge, cap dels diaris va obrir amb el tema del dia, la notícia. De fet, el tractament i l’espai dedicat arriba a ser en algun cas tan petit que qüestiona el sentit periodístic d’aquestes capçaleres.

Premsa espanyola del dia 31.12
Premsa espanyola del dia 31.12

Ampliades les imatges, constatem la grandíssima diferència entre el L’Equipe MarcaAsMundo Deportivo i el diari Sport.

Captura de pantalla 2014-01-04 a las 10.48.07

Captura de pantalla 2014-01-04 a las 10.48.40

El diari Sport Marca són els dos diaris que més gran posen l’accident, els altres dos, Mundo Deportivo As donen un espai tan discret que fins i tot no costa adjuntar una imatge del pilot.

Captura de pantalla 2014-01-04 a las 10.47.54

Captura de pantalla 2014-01-04 a las 10.47.24

No és nova aquesta situació, de fet, molts analistes entenen aquesta gran diferència. “Un diari esportiu ha de tenir un equip que l’identifiqui”, significa això que un diari no pot ser d’actualitat esportiva? Només ha de narrar les notícies i els rumors d’un equip en concret? Erigir-se com un hooliganisme periodístic com el que representa Tomás Roncero o en el seu moment, quan fou director del diari MarcaEduardo Inda?

Molts periodistes joves tenen el model del diari francès al cap, de fet, va haver-hi un diari digital format per estudiants de periodisme, Diario Vamos, malauradament ja desaparegut, que volia posar en portada el més destacat del món de l’esport. Un altre, lajornada.cat també ho va intentar amb l’esport català, mentre que altres, com el titulardigital.cat, volien construir un projecte on les entrevistes i els reportatges fossin l’eix central del seu contingut. Tots aquests projectes podrien haver aguantat gràcies a la il·lusió dels integrants, però d’aire no s’alimenta la persona. Hem perdut tres oportunitats de gaudir d’un punt de vista jove i diferenciat.

Grans jugadors de Sud-amèrica, l’equip femení de bàsquet o esports minoritaris són portada de L’Equip, aquí, el diari que hauria de ser la centralitat i representativitat de l’autèntic periodisme esportiu, el diari Marca, amb prou feines pot passar dos dies sense poder exhibir en portada a Cristiano Ronaldo. L’empremta d’Inda, qui molts afirmen que és el responsable d’aquesta línia que segueix el diari, és molt profunda.

La premsa esportiva espanyola ha oblidat que el periodisme narra l’actualitat, el fet noticiable del món de l’esport. Notícia és novetat, un fet inesperat, destacat de la resta per la seva exclusivitat. Les portades del 31 de desembre del 2013 no titulaven cap novetat per al lector. El diari L’Equipe, sí.

1,063FansLike
436FollowersFollow
10,513FollowersFollow