Portada de la setmana: Menys punts de vista

la_gaceta.750     Última-portada-de-Público

El dia de Sant Esteve, 26 de desembre, vam saber que el diari La Gaceta, fundat l’any 1989 sota el nom de La Gaceta de los negocios, sortia per última vegada als quioscos. Abandona el seu format en paper per bolcar-se en l’edició digital -un recorregut natural per als qui veuen el futur en format tauleta-. Problemes econòmics? Segons el seu director, José Antonio Fúster, no és només un context que impedia a l’edició impresa tenir unes perspectives econòmiques favorables, sinó que, també, feien falta moltes altres coses per mantenir en actiu la capçalera. “Para que La Gaceta sobreviva hace falta voluntad y muchísimo trabajo. Lo de menos es el precio y las páginas”. Se sondejava la possibilitat que una de les peripècies per aguantar eren una baixada o pujada de preus, o una ampliació o reducció de pàgines.

Captura de pantalla 2013-12-27 a las 17.43.34

Alguns periodistes apunten que aquesta decisió es veia a venir. Els últims tres anys el diari havia tingut quatre directors diferents, un cas molt similar al que va viure El Punt Avui, el qual va tenir tres directors en dos anys – Xavier BoschToni Cruanyes Carles Flo– fins que va agafar les regnes de l’Avui el novembre del 2009 l’actual director, Xevi Xirgo, i de El Punt Avui un cop es van fusionar el diari Avui El Punt.

Hagués salvat una fusió de capçaleres La Gaceta? El més estrany de tot plegat, igual que el cas del diari Avui en el seu moment, és el continu canvi de directors. O bé la pressió empresarial era massa potent o l’interès per dirigir la capçalera no era el suficient. Són teories que només els protagonistes poden respondre.

No és una bona notícia el tancament d’un diari, és un punt de vista -interpretatiu- que perd la societat. Malgrat que alguns trobin que és només un aparell de propaganda, o que és una afirmació estranya donava la ideologia del diari, trobo que cal fer una petita reflexió al respecte. S’imaginen un quiosc on només hi hagi dues capçaleres? S’imaginen el sistema polític català -sense primàries- organitzant-se sota el bipartidisme? No és la segmentació del Parlament i del Congreso una representació de tots els punts de vista de la societat? El periodisme és el mateix, és igual de dolorós el tancament de La Gaceta com el del diari Público de l’any 2012. Hi ha menys punts de vista als quioscos.

1,063FansLike
436FollowersFollow
10,513FollowersFollow