Presentació de ‘Entrevistes amb el Quart Poder’: “El periodisme es paga”

BZbt_r9IgAA9Oe8.jpg-large

Dimarts 19 de novembre vam presentar en societat amb l’Enric Hernández, en Carles Capdevila, en Xevi Xirgo i en Xavier Cambra (editor de Dèria) el llibre Entrevistes amb el Quart Poder al CCCB. Un llibre pensat per descobrir les respostes a moltes preguntes que es fan a les aules de les facultats de comunicació, a les redaccions dels diaris i al mateix carrer sobre la premsa escrita de Catalunya.

El present i el futur d’aquest periodisme, el model de negoci tenint el format digital com a competència o complement. Els lligams amb les institucions privades i les administracions. La influència de la política a l’hora d’enfocar un titular o la pressió d’una marca de publicitat per no publicar una notícia que pot afectar a la seva empresa. Tota una sèrie de preguntes, i d’altres que són també motiu de debat, resposes en un sol llibre i de la mà dels directors dels diaris més importants de Catalunya: La Vanguardia, El Periódico, El Punt Avui i Ara.

La notícia sobre la presentació es pot llegir a mitjans com el diari ARA, El Punt Avui el 3/24, Vilaweb ElSingularDigital BTV InfoAnoia.cat.

A destacar

Els directors presents van coincidir en què el model actual no és sostenible en perspectiva de futur, cal una transformació -encara per determinar- que tradueixi el nombre de visites amb lectors fidels disposats a pagar per aquella informació que estan consumint. El que obriria un altre debat, quina informació estem donant perquè no sigui digne de pagament? El debat està present en totes les redaccions dels diaris -digitals o convencionals-, el que cal és afrontar-lo entre tots. Aprofitaré una frase de la meva intervenció: “En aquesta nova etapa digital hi ha una oportunitat de ser pioners i que totes les capçaleres diguin que el periodisme es paga”. Arribem a un acord entre totes les capçaleres catalans i fem de pagament la informació. La bona informació i el bon informador es paguen perquè “malgrat el context econòmic, s’està vivint actualment l’etapa daurada del periodisme perquè mai hi havia hagut una societat tan ben informada i que és capaç d’informar per si mateixa”.

Com aperitiu del llibre, aquí tenim el recull d’algunes de les frases que diuen els directors

Enric Hernández, El Periódico
Enric Hernández, El Periódico

“El Periódico rep subvencions, però obre en portada amb la imputació d’Oriol Pujol, el Cas Palau i amb el finançament irregular de Convergència. La corona, per exemple, no inverteix; però hi ha un cert pacte de silenci entorn la figura del rei”

“Cap a les nou del vespre del dia anterior donem tota l’opinió al web. L’Ara ho ha vinculat al PDF, i el que fa és alliberar-ho als subscriptors. Nosaltres creiem que per a les noves tecnologies, especialment els mòbils, el PDF queda una mica antic”

 

 

Xevi Xirgo, El Punt Avui
Xevi Xirgo, El Punt Avui

“El gran error que  fem és vestir amb arguments periodístics els interessos econòmics i presentar una realitat determinada. T’estan venent la seva realitat”

“Com a ciutadà, si un diari de la transcendència de La Vanguardia vol passar al català, i el govern diu que els vol ajudar, costa dir que hi estàs en contra. Puc pensar que els ha costat 130 anys passar-se al català”

 

 

Carles Capdevila, Ara
Carles Capdevila, Ara

“Abans els poders econòmics i mediàtics teníem més marge de maniobra; ara amb les xarxes socials estem més vigilats i discutits. Desapareix aquella impunitat d’entre quatre persones que es posen d’acord”

“El que passa en molts diaris és que publiquen des de fa cent anys, o cinquanta, i els hi costa molt canviar”

 

 

 

José Antich, La Vanguardia
José Antich, La Vanguardia

“La radiografia que s’acaba fent de la societat espanyola a Madrid és que hi ha diaris que anomen “nacionals” i altres que anomenen “perifèrics”. “¿Qué dice la prensa nacional? ¿Y tenemos alguno de estos de las colonias?”. És una intenció molt política que no té res a veure amb el nombre de lectors.”

“La posició de La Vanguardia no es respecta. Es va respectar fins l’època d’Aznar, i ell va acabar amb tot això”

 

 

'Entrvistes amb el Quart Poder' de Joan Solé
‘Entrvistes amb el Quart Poder’ de Joan Solé

1,063FansLike
436FollowersFollow
10,513FollowersFollow