Primera persona del plural (cat i cast)

Va haver-hi un moment, exactament el que es va produir el mes de maig del 2011, on un moviment d’indignats va acampar a les places més concurrents de les ciutats d’Espanya. Recordaran les de Madrid i Barcelona, el soroll mediàtic que van produir i les afirmacions de molts polítics i periodistes: “si volen governar, que es presentin a unes eleccions”. Ja en el 2014, tenim a una força assembleària i popular en el Parlament de Catalunya, la CUP, i hem constatat, arran de les eleccions europees, que formacions com la de Podem tenen recorregut en un sistema polític que trontolla i tem pel seu bipartidisme.

Primera persona del plural: nosaltres. Una forma verbal que s’ha posat de moda per decidir el nom del partit: el primer va ser Avancem –corrent crític del PSC-, més tard va aparèixer Podem i ara, de la mà d’Ada Colau, sorgeix Guanyem Barcelona. Un partit, aquest últim, que em costa de diferenciar substancialment amb la força de Pablo Iglesias.

El missatge de Guanyem no dista molt del de Podem i, vistes les declaracions de la seva cara més visible, sembla no tenir en compte la gran labor que han fet les Candidatures d’Unitat Popular. Un partit que va néixer del municipalisme dels anys 1979-86 i que es va presentar per primera vegada en les municipals del 1987. Llegides algunes de les entrevistes a Colau, sembla com si tot el treball d’aquesta força independentista d’esquerres no hagués existit mai. Guanyem reivindica els barris organitzats, moviments veïnals populars i assemblearis amb una formació de base. El mateix que ha treballat la CUP des del primer dia, però: “és un espai impulsat per un sector molt concret vinculat a la CUP”. Això és un problema?

Fa temps, la que va ser portaveu de la PAH i va realitzar una magnífica feina d’altaveu dels escàndols dels desnonaments, va afirmar en més d’una entrevista que es va negar a formar part de forces polítiques que li havien ofert un lloc, com ICV-EUiA o la CUP. Res a discutir, però crear una marca d’ideal semblant fa sospitar d’un cert personalisme: est és el meu partit. Guanyem Barcelona és un altre partit més d’esquerres que, ara mateix, solament es diferencia de Podem per algunes pinzellades, i de la CUP pel seu caràcter independentista. Com de costum, l’esquerra desaprofita l’oportunitat de formar un gran partit ple de personalitats de primera línia en favor de la lluita social. Una llàstima, fragmentats i dividits segur que no “guanya” ningú.

————————————————————————-

Hubo un momento, exactamente el que se produjo el mes de mayo del 2011, donde un movimiento de indignados acampó en las plazas más concurrentes de las ciudades de España. Recordarán las de Madrid y Barcelona, el ruido mediático que organizaron y las afirmaciones de muchos políticos y periodistas: “si quieren gobernar, que se presenten a unas elecciones”.  Ya en el 2014, tenemos a una fuerza asamblearia y popular en el Parlament de Catalunya, la CUP, y hemos constatado, a raíz de las elecciones europeas, que formaciones como la de Podemos tienen recorrido en un sistema político que tambalea y teme por su bipartidismo.

Primera persona del plural: nosotros. Una forma verbal que se ha puesto de moda para decidir el nombre del partido: el primero fue Avancem –corriente crítica del PSC-, más tarde apareció Podemos y ahora, de la mano de Ada Colau, surge Guanyem Barcelona. Un partido, este último, que me cuesta de diferenciar sustancialmente con la fuerza de Pablo Iglesias.

El mensaje de Guanyem no dista mucho del de Podemos y, vistas las declaraciones de su cara más visible, parece no tener en cuenta la gran labor que han hecho las Candidatures d’Unitat Popular. Un partido que nació del municipalismo de los años 1979-86 y que se presentó por primera vez en las municipales del 1987. Leídas algunas de las entrevistas a Colau, parece como si todo el trabajo de esta fuerza independentista de izquierdas no hubiera existido nunca. Guanyem reivindica los barrios organizados, movimientos vecinales populares y asamblearios con una formación de base. Los mismo que ha trabajado la CUP desde el primer día. Pero: “es un espacio impulsado por un sector muy concreto vinculado a la CUP”. ¿Eso es un problema?

Hace tiempo, la que fue portavoz de la PAH y realizó una magnífica faena de altavoz de los escándalos de los desahucios, afirmó en más de una entrevista que se negó a formar parte de fuerzas políticas que le habían ofrecido un puesto, como ICV-EUiA o CUP. Nada a discutir, pero crear una marca de ideal parecido hace sospechar de un cierto personalismo: este es mi partido. Guanyem Barcelona es otro partido más de izquierdas que, ahora mismo, solo se diferencia de Podemos por algunas pinceladas, y de la CUP por su carácter independentista. Como de costumbre, la izquierda desaprovecha la oportunidad de formar un gran partido lleno de personalidades de primera línea en favor de la lucha social. Una lástima, fragmentados y divididos seguro que no “gana” nadie.

1,063FansLike
436FollowersFollow
10,513FollowersFollow