Quan la tragèdia destapa la normalitat

L’accident de la macrofesta del Madrid Arena ha fet despertat la curiositat per veure què es mou en les discoteques i si aquestes compleixen la legalitat. Fa quatre dies vèiem programes com‘Arena Mix’ i ‘Callejeros’, que emulaven ensenyar la part més fosca de les festes nocturnes, i rèiem per les coses que hi sortien. Els joves bevent alcohol al pàrquing de la discoteca, tot i que havien de conduir, altres que fan el clàssic “botellón” al parc i fins i tot qui està cridant “pim pam toma la casitos” amb una ampolla de JB a punt de passar un control d’alcoholèmia. Tot plegat fa molta gràcia vist des del sofà, però no és més que una reacció quasi histèrica d’incredulitat de com d’estúpida pot ser la raça humana.

Aquest Halloween, malauradament com a conseqüència de la mort de quatre noies, ha servit per destapar que hi ha empreses d’oci nocturn que no compleixen amb la normativa de seguretat necessària. No és una sorpresa, a Barcelona, concretament al carrer Balmes, podem trobar locals amb capacitat màxima de 95 persones aplegant a 300 per transformar una possible pista de ball, o bar nocturn, en una llauna de sardines. Això no hauria de sorprendre perquè ja forma part de la normalitat de la nit. És tan greu que el Madrid Arena tingués capacitat per reunir 10.000 persones i en fes entrar a 18.000 com que un petit local de 95 en faci passar 300 i entre aquestes hi hagi menors. Les sortides d’emergència estan col·lapsades i si vols sortir al carrer has d’esperar fins a una hora concreta si no vols tornar a pagar per entrar.

De la mateixa manera que un porter de discoteca és impecable a l’hora de decidir qui entra o no a la sala pel tipus de calçat que porta, també ho hauria de ser el control que fa l’administració pública dels locals d’oci nocturn. Si no hagués mort ningú dijous passat, s’hauria fet el control posterior que estipulava que el Madrid Arena no era un lloc preparat per esdeveniments així? La mateixa pregunta es deurien fer a Alemanya l’any 2010 quan al festival ‘Love Parade’ van morir 21 persones per una allau humana. La reflexió va ser: és segur fer un concert en un túnel?

Fa gràcia veure com un grup de joves beu i balla davant del seu cotxe, fins que xoquen contra un altre i provoquen morts. És un èxit que al teu local hi vagin 1.000 persones quan només n’hi caben 500, fins que algú pren mal. No ens fem els sorpresos de les infraccions del Madrid Arena i del festival ‘Love Parade’ perquè és una tònica constant que ja es dóna per normalitzada –greu error-. Ens hauria d’escandalitzar el poc control que permet que es continuïn omplint sales de manera sobredimensionada. Ens hauria de sorprendre que un control anterior al festival de Halloween complís totes les normes però que després de la mort d’algú ja no. Ens ha de molestar que sempre sigui necessari un accident per adonar-nos que allò que percebem com normal en realitat és un perill per a la seguretat de les persones.

1,063FansLike
436FollowersFollow
10,513FollowersFollow