Què es vota?

Em va comentar l’altre dia un bon amic: “Joan, ara vénen eleccions. Què es vota?”. La pregunta, en realitat, no és un dubte concret. M’atreveixo a dir, vistes les dades de participació en les europees del 2004 i del 2009 –no arriba al 40% a Catalunya-, que és gairebé general.

“Què es vota i per a què es vota? Europa, què és Europa? Què decideixen? Si no sabem encara amb exactitud per a què serveix el Senat, que dimonis em fan votar ara?”

Si em de jutjar pel missatge polític que bombardeja els nostres caps aquests dies, la percepció del ciutadà és que a Europa “es juga tot”. Sí amics, gran part de la nostra sobirania resideix en les decisions de la Comissió i del Parlament Europeu dels quals amb prou feines sabem per a què serveixen. No se sap què ni qui són, però un dels elements que pot decidir el vot de la consulta, “Catalunya dins o fora de la UE”, s’exposa com el més important. És irònic si es té en compte la manca de coneixement d’aquestes institucions. Greu error. Li atribuirem aquesta ignorància a la ciutadania?

Europa sembla un element abstracte, difícil de definir, complex però que sembla important, molt important. D’allà ens arriba que hi ha un límit de dèficit, unes retallades que vénen d’algú. “De Merkel, segur!” Però en realitat, la nostra societat sembla tan desconnectada d’aquesta política que, a l’hora de votar, els missatges dels partits són els mateixos que utilitzarien en unes municipals. La dreta ens recorda l’herència de l’esquerra, l’esquerra ens parla d’una dreta que va contra nosaltres mentre que les forces sobiranistes ens diuen que el dia 25 de maig cal donar un missatge clar a favor de la consulta. No són uns missatges d’estricta perspectiva europea.

Falta educar-nos en l’europeisme, ja que si al final Europa es converteix en els ‘Estats Units d’Europa’, concepte que va esmentar Winston Churchill l’any 1946 i que no incloïa a la Gran Bretanya, nosaltres, els del sud d’Europa, com sempre, serem els qui menys sabrem de què va la pel·lícula. Vam reformar la Constitució en pocs dies per imposició europea, menys bandera i més contingut perquè aquestes eleccions són més importants del que semblen.

1,063FansLike
436FollowersFollow
10,513FollowersFollow